Gordani Kušar sinova bolest kao poticaj za proizvodnju slastica bez glutena u Cargovcu

Napisao/la: -

Torta od oraha, voćni kolači, palačinke, muffini, zvjezdice, breskvice i još niz raznovrsnih kolača koji nastaju u nedavno otvorenom proizvodno-prodajnom obrtu u Cargovcu u općini Vidovec na prvi pogled nimalo se ne razlikuju od ostalih slastica. Međutim, u njima nema ni trunke glutena, proteina koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Osobe oboljele od celijakije, odnosno oni čiji je organizam nepodnošljiv na gluten, te osobe s intolerancijom na gluten stoga ih bez ikakve bojazni za svoje zdravlje slobodno mogu konzumirati.

Upravo je činjenica što je njenom 19-godišnjem sinu Marku još kada je bio 20-mjesečna beba dijagonosticirana celijakija, bila glavna motivacija Gordane Kušar da se odluči na otvaranje obrta “Goga gluten free”.

- Godinama sam pripremala takvu hranu za sina i budući da mi je kao roditelju itekako dobro poznato s kakvim se problemima suočavaju oboljeli od celijakije, odlučila sam se na otvaranje obrta. Za celijakiju, naime, nema lijeka već je jedini lijek isključivo stroga dijeta bez glutena tijekom cijelog života - pojašnjava Gordana koja je i sama unazad nekoliko godina počela primjećivati da joj smeta hrana koja sadrži gluten te je otada na bezglutenskoj prehrani.

Međutim, put do otvaranja vlastitog obrta u kojem bi sama pripremala slastice nije bio nimalo lak. Napominje da u tome ne bi uspjela da nije bilo njenih sinova Marka i Daria, majke, brata i šogorice, a ponajviše prijateljice Vesne Hajduk, inače učiteljice razredne nastave u Pregradi i njenih roditelja odakle je i ona sama rodom.

Objasnila nam je kako je baš u Cargovcu otvorila obrt.

- Upravo sam se na Vesnin poticaj na Veleučilištu u Zagrebu prekvalificirala za slastičara i hodala na praksu u Terme Tuhelj gdje sam zapravo ja ostale učila pripremati slastice bez glutena s obzirom da 30 godina pečem kolače, od čega 17 godina bez glutena. Nisu baš najbolje znali raditi s bezglutenskim brašnom jer je to znatno teže i drugačije nego sa pšeničnim. Ono se zbog glutena, a koji je praktički ljepilo koje ga “veže”, lakše mijesi i razvlači. Za raditi s bezglutenskim brašnom treba dosta vremena i prakse da se čovjek nauči i privikne - napominje Gordana.

Više o obrtu Goga gluten free pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.