Gasi se Slobodna zona Varaždin, i to na zahtjev - korisnika

| 2.1.2017. u 15:21h | Objavljeno u Aktualno

Sa zadnjim danom 2016. godine počelo je gašenje Slobodne zone Varaždin, najuspješnije među 12 zona s posebnim režimom poslovanja u Hrvatskoj, od čega su četiri u lukama.  Vlada RH je na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj je 31. prosinca 2016.  prestala koncesija za osnivanje varaždinske Slobodne zone u kojoj posluje 16 poduzeća sa 4.500 zaposlenika i ukupnim prihodom većim od tri milijarde kuna, ali i gubitkom koji je na kraju 2015. iznosio 214 milijuna kuna.

Prestanak koncesiji utvrđuje se povodom odreknuća korisnika koncesije za osnivanje slobodne zone za cijelo područje Slobodne zone Varaždin. Naime, kako se navodi u obrazloženju odluke donijete u četvrtak, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, zaprimilo je 4. listopada 2016. godine Zahtjev za izlazak iz režima koncesije Slobodne zone Varaždin, a nadopunu Zahtjeva i dokumentacije 11. listopada 2016. godine.

-Korisnici slobodne zone stajališta su kako nakon 1. srpnja 2013. godine nemaju ekonomskih razloga poslovati u režimu slobodne zone zbog smanjenja povlastica i(li) administrativnih poteškoća u poslovanju. Pravo korisnika slobodnih zona na oslobođenje plaćanja poreza na dobit do godine u kojoj će iskoristiti gornju granicu dopuštenog intenziteta istječe 31. prosinca 2016. godine, sukladno članku 36. Zakon. Prema Izvješću o poslovanju Slobodne zone Varaždin za 2015. Godinu vidljivo je da korisnici više od 85% od ukupnih prihoda ostvaruju isporukom dobara unutar Europske unije. Budući da se prednosti poslovanja u režimu slobodne zone uglavnom očituju u poslovanju s trećim zemljama, administrativne obveze korisnika slobodne zone nakon 1. srpnja 2013. godine uvelike premašuju korist poslovanja u režimu slobodne zone. Budući da su korisnici slobodne zone ujedno i vlasnici nekretnina, jedino zadovoljavajuće rješenje je ukidanje koncesije za osnivanje slobodne zone. Svi korisnici i osnivači Slobodne zone Varaždin d.o.o. suglasni su s izlaskom iz režima slobodne zone s danom 31. prosincem 2016.godine, stoji u odluci Vlade.

Odluka o prestanku koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin d.o.o., kako se naglašava,  predlaže se u cilju unapređenja poslovne okoline za korisnike slobodne zone, s obzirom da su se korisnici slobodne zone u podnesenom Zahtjevu izjasnili kako su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, nakon 1. srpnja 2013. godine.

Vlade je ovlastila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da u roku od 30 dana raskine Ugovor o koncesiji sklopljen 18. ožujka 2002. godine s poduzećem Slobodna zona Varaždin.