FOTO: Mobilisis u Poduzetničkoj zoni Jalkovec počeo graditi nove poslovne prostore Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Mobilisis u Poduzetničkoj zoni Jalkovec počeo graditi nove poslovne prostore

| 9.11.2017. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Polaganjem kamena temeljca, danas je u Poduzetničkoj zoni Jalkovec svečano obilježen početak izgradnje novih poslovnih prostora tvrtke Mobilisis, preko puta postojeće zgrade u kojoj je sjedište tvrtke.

Izgradnju i opremanje nove zgrade sufinancira Europska unija. Naime, Mobilisis je 2016. godine na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prijavio projekt pod nazivom "Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis d.o.o. izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu". Nakon odluke o financiranju i dodjeli bespovratnih sredstava u okviru javnog poziva "Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzetnika" u vrijednosti 13.743.033,81 kuna, tvrtka Mobilisis je započela provedbu projekta u srpnju ove godine.

Mobilisis proizvodi modernu, inovativnu informatičku infrastrukturu za upravljanje industrijskim procesima te mobilno prikupljanje i prijenos podataka. Tvrtka razvija segment specijalizirane elektroničke opreme sa značajnim udjelom inovacija, projektiranja i razvoja namijenjene prvenstveno M2M (Machine-to-Machine) i IoT (Internet of things - Internet stvari) tržištu.

Kako je naglasio Krešimir Meštrić, direktor tvrtke osnovane prije 12 godina u sklopu Tehnološkog parka Varaždin, završetak projekta planiran je u srpnju 2019. godine, a cilj je povećanje proizvodnih kapaciteta, dvostruko povećanje prihoda od prodaje, šesterostruko povećanje prihoda od prodaje u inozemstvu te 29 novozaposlenih.

- Ovim ulaganjem Mobilisis osigurava suvremeno opremljeni radni prostor za sve svoje djelatnike, ali i jedan od najmodernijih laboratorija za razvoj elektroničkih uređaja i informacijskih sustava iz IoT segmenta. Značaj ovog projekta je proširenje kapaciteta i ostvarivanje uvjeta kako bi naši zaposlenici mogli kvalitetno raditi nove proizvode, a sve to je preduvjet za okretanje prema svjetskom tržištu i pružanje kvalitete koju to tržište traži od nas. Projekt je koncipiran tako da se financira zgrada i oprema, strojevi, obrazovanje ljudi, softverske licence, zapravo cijeli paket koji je potreban da se uselimo u novu zgradu i počnemo raditi. Ovo je veliki doprinos Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta preko kojeg je projekt sufinanciran sredstvima iz europskih fondova - istaknuo je Meštrić.

Provedbom projekta Mobilisis će sati doprinos zapošljavanju na varaždinskom području.

- Trenutačno imamo 50-ak zaposlenika, a projektom je predviđeno zapošljavanje još 20-ak djelatnika, no vjerujem da ćemo zaposliti i više osoba. Naš posao zaokružuje cijeli proces od razvoja i proizvodnje do usluge, servisa i korisničke potpore te zapošljavamo širok spektar ljudi, ali prvenstveno su to ljudi koji rade na razvoju hardvera, dakle područje elektrotehnike i elektronike, te razvoju softvera, znači programere - rekao je Meštrić, dodavši kako je prosječna dob zaposlenih u Mobilisisu 30 godina, a riječ je uglavnom o visokobrazovanim ljudima.

Istaknuo je dobru suradnju s gradskom upravom, zahvaljujući kojoj su građevnu dozvolu dobili za dva dana. Istaknuo je i suradnju s fakultetima i školama, prije svega s Fakultetom organizacije i informatike, s kojeg na praksu u Mobilisis dolaze brojni studenti.

Okupljenima su se obratili i Sanjin Brodarac, stručni savjetnik iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Važnost ovog projekta za Varaždin je trostruka. Prije svega, Mobilisis je bio jedan od prvih "stanara", odnosno korisnika našeg Tehnološkog parka. Ova tvrtka pokazuje smjer kojim su trebali ići i ostali u Tehnološkom parku i kojim ćemo nastojati da i svi ostali idu, a to je da, nakon start-up, inkubacijske faze u Tehnološkom parku, slijedi razvoj i izgradnja vlastitih pogona, ureda ili proizvodnih postrojenja. To je pravi put, koji je Mobilisis i pokazao. Treća je vrijednost u visokim tehnologijama i takve su tvrtke sada i počele nastanjivati Poduzetničku zonu Jalkovec, koja je 2005. godine kad smo je počeli graditi, i bila zamišljena kao zona malog i srednjeg poduzetništva, odnosno kao zona u koju bi se upravo male tvrtke iz Tehnološkog parka preselile. Ovo je veliki korak i za Mobilisis i za varaždinsku privredu, jer nama treba visoka tehnologija, trebaju nam ovakve tvrtke. Ja se nadam da će ih biti i više, a Grad Varaždin svojom će institucionalnom potporom te preko Tehnološkog parka i poslovnih zona Jalkovec i Brezje stvoriti uvjete da te tvrtke mogu graditi, naravno, uz potporu državnih fondova i fondova Europske unije. Mislim da ovo pravi put kojim treba ići naše gospodarstvo - naglasio je, među ostalim, Čehok.

Dodao je kako Varaždin mora postati "smart city", grad visokih tehnologija, te je, u skladu s tim, najavio planove za iduću godinu.

- U proračunu za sljedeću godinu već planiramo svim našim građanima omogućiti besplatni svjetlovodni priključak, dakle optička vlakna, te sam potpuno uvjeren da ćemo biti prvi i još dugo jedini grad u Hrvatskoj koji će građanima stvoriti infrastrukturne uvjete za brzi internet i sve ono što takav priključak sa sobom povlači. Mi imamo oko 10.000 priključaka, a treba nam još oko 12.000 i mislim da u roku od dvije godine možemo postati grad koji će potpuno biti pokriven takvim priključcima - naglasio je Čehok, koji je ujedno položio kamen temeljac za novu zgradu Mobilisisa.

Zanimljivo je da su u kamen temeljac stavljeni USB stick s podacima o tvrtki i projektu izgradnje, prigodna povelja te senzor, kao jedan od prvih proizvoda koje je proizvodio Mobilisis.