Gradska tržnica Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Gradska tržnica proslavila 15 godina od obnove varaždinskog placa

M.N./Varaždinske vijesti | 5.5.2018. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici su se danas obilježila čak dva značajna događaja. U 10 sati je bila upriličena svečana dodjela certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka” koje je primilo 20 poljoprivrednika (ukupno 73 poljoprivrednika je dobilo certifikat) i prodavača s varaždinske tržnice, a ujedno se slavilo 15 godina od obnove gradskog placa u Varaždinu.

- Naši proizvođači su stvarno dokaz da građani Varaždina zaslužuju ovakvu tržnicu. Prošlo je 15 godina i mi se svake godine trudimo da održavamo i unapređujemo tržnicu na što bolje standarde. Tako smo solarne panele stavili. Ponos i čast mi je da je naša tržnica jedina koja radi certificiranje svih ovih godina još od 2006. godine. Da nemamo vrijedne i marljive poljoprivrednike, ova naša tržnica ne bi imala vrijednost koju ima - rekao je direktor Gradske tržnice, Predrag Ciglar.

Gradska tržnica je 3. svibnja 2003. otvorena u novom izdanju. Izgrađena je potpuno nova klimatizirana mliječna hiža, prodajni objekti uz Ulicu Petra Preradovića i uzduž parka kod Trga bana Jelačića, te nadstrešnica s čeličnom konstrukcijom. Gradska tržnica mališane je uveselila balonima i besplatnim oslikavanjem lica, dok su se za dobro raspoloženje svih pobrinuo zagorski glazbeni sastav “Dečki z bregov” te CTK.

- Kada smo prije 15 godina odlučili rekonstruirati gradsku tržnicu, bilo je dosta onih koji su upozoravali, dobronamjerno ili ne, da se više ne isplati obnavljati tržnice i da nemaju budućnost. Da će trgovački lanci preuzeti ulogu tržnica i da trošimo novac uzalud. Međutim, 15 godina nakon, ova tržnica na čelu s direktorom Ciglarom potvrđuje upravo suprotno - rekao je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, na današnjoj svečanosti.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, čiji predsjednik Božo Granić je također bio na današnjoj svečanosti, Savjetodavnom službom te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući “Proizvode hrvatskog seljaka” izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

- Od ukupnog broja certificiranih poljoprivrednika u Hrvatskoj, varaždinski poljoprivrednici na vašoj gradskoj tržnici čine 10 posto. To nije mala brojka, mora se priznati. Ja vam zbog toga čestitam i u suradnji s vašim gradom i županijom, nastavit ćemo s ovim projektom - rekao je Granić.

- Čestitam vam na ovom vašem projektu i rezultatima koje ste do sada postigli kroz 13 godina. Cilj je da se zaštiti domaća proizvodnja jer svi znamo da je to težak, rizičan i naporan posao. Osim što na ovaj način potičemo domaće proizvode, on nam može poslužiti i za primjer turističke ponude. Mogu reći da je tržnica kulturno, komunikacijsko i gospodarsko središte grada u malom - zaključio je Damir Tuđan, pomoćnik ministra poljoprivrede iz Varaždina.

Galerija slika