FOTO Električna vozila u centru Varaždina: Trend je nezaustavljiv, e-mobilnost je budućnost Foto: Krešimir Đurić

FOTO Električna vozila u centru Varaždina: Trend je nezaustavljiv, e-mobilnost je budućnost

| 26.4.2018. u 15:42h | Objavljeno u Aktualno

Središte Varaždina danas su "okupirali" električni automobili, od kojih su najviše pozornosti svakako privlačili atraktivna Tesla S i novi Nissan Leaf. Naime, kod Park Boutique hotela održana je druga po redu manifestacija "e-mobilnost", u sklopu koje su predstavljeni postignuća, trendovi i iskustva u korištenju električnih vozila te razvoj infrastrukture (punionice, senzorika, software i dr.).

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_01.JPG

- Između prvog ovakvog eventa, koji smo ovdje organizirali prije dvije godine, i današnjeg, puno se toga promijenilo. Trend električnih vozila je postao nezaustavljiv, sve barijere i sumnje koje su postojale oko elektro-mobilnosti su izbrisane. Situacija je jasna, elektro-mobilnost je budućnost. Ne trebamo se zanositi da će to biti već sutra, ali u vrlo skoroj budućnosti, kroz pet ili nešto više godina, sasvim će normalno biti da koristimo električna vozila - rekao nam je Miljenko Vitković iz tvrtke Lobis, organizator događaja čiji su pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a suorganizatori i partneri su domaće tvrtke Ducati komponenti d.o.o. i Mobilisis, te OIE Hrvatska, HEP i Kopitehna.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_02.JPG

- Danas postoji veliki izbor električnih automobila i situacija je takva da svaki ozbiljniji proizvođač automobila proizvodi i električne automobile, a sve su to prepoznale i financijske kuće, stoga smatram da je perspektiva dobra. Što se tiče infrastrukture koja prati električne automobile, ona je u sjevernom dijelu Hrvatske relativno dobra, možda i najbolja u hrvatskim okvirima. Naravno da je to tek početak i da može biti bolje, no postoji dobra volja i želja da se to i dalje razvija - rekao je Vitković, dodajući kako je cilj ovakvih događanja afirmirati mogućnosti i dosege domaćih proizvođača te davatelja usluga vezanih uz elektro-mobilnost.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_08.JPG

Među njima je i varaždinska tvrtka Mobilisis koja, kako je istaknuo njen direktor Krešimir Meštrić, prati trendove na području e-mobilnosti.

- Uglavnom je riječ o spajanju senzorike prema internetskim providerima. To uključuje izradu parkirnih senzora te infrastrukture koja služi da e-mobilnost bude "pametna". Smatram da se svijest o e-mobilnosti proširuje na svim razinama. Danas se sve više govori o "pametnim" gradovima i vozilima, sada industrija treba pratiti taj trend - napomenuo je Meštrić.

Dodao je kako smatra da Hrvatska ide u skladu sa svjetskim trendovima na tom području, ali i da još dosta toga treba napraviti.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_09.JPG

- Ako samo pogledamo naše susjede, imamo još puno toga za odraditi. Pred nama velike prilike, samo to moramo uzeti u ruke i raditi na tome - zaključio je Meštrić.

Da Hrvatska ne koristi dovoljno potencijale obnovljivih izvora energije (OIE), smatra i Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Riječ je o gospodarsko-interesnom udruženju koje okuplja proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora s više od 70 posto ukupno instalirane snage.

- Bez obzira govorimo li o suncu, vjetru, biomasi, bioplinu ili geotermalnim izvorima, ne koristimo ih dovoljno. To pokazuje i usporedba s mariborskim područjem, koje na krovovima građana i poduzetnika ima više postavljenih solara nego cijela Hrvatska. Stoga je u godini kada se treba donijeti Strategija energetskog razvoja Hrvatske, ključno da naglasak bude na domaćim, obnovljivim  resursima. Jedino tako možemo govoriti o nekakvoj energetskoj neovisnosti, smanjiti uvoz energije, bilo da se radi o nafti ili plinu. Na taj način podiže se standard i gospodarstva i poduzetnika i građana - istaknula je Pokrovac.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_03.JPG

Napomenula je da je Varaždin ovim događajem ujedno obilježio Svjetski dan obnovljivih izvora energije.

-  OIE i elektro-mobilnost su snažno povezani, ne samo kroz priču o električnim vozilima i punionicama, o čemu se najčešće govori. Mislim da na 2 TWh obnovljive, zelene energije koju Hrvatska ima, ili 16 posto domaće energije koju proizvodimo iz obnovljivih resursa, možemo ići i korak dalje u subvencioniranju. Primjerice, da energija na punionicama bude iz OIE - smatra Pokrovac.

Upravo o sufinanciranju kupnje energetski učinkovitih vozila građanima govorio je Mario Mihetec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Naime, od 25. travnja građani ponovno mogu ostvariti poticaje za kupnju eko vozila. Na raspolaganju im je 12 milijuna kuna, a najavljeno da će kroz nekoliko tjedana oko 13 milijuna kuna biti dostupno i za tvrtke.

- Poticaji koje građani mogu dobiti putem Fonda iznose do 40 posto cijene vozila, a kreću se do 80.000 kuna za električne automobile te do 40.000 za plug-in hibridne automobile, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju potiče se do 20.000 kuna, dok poticaj za električne bicikle iznosi maksimalnih 5.000 kuna poticaja - pojasnio je Mihetec.

Naglasio je da su odmah po otvaranju poziva građani iskazali veliki interes.

- Već je u prvom satu stiglo oko 400 prijava za sufinanciranje. Ipak, iako je procedura subvencioniranja jednostavna, primijetili smo da ponude nisu potpune, stoga apeliramo na građane da pročitaju poziv i uvjete, prikupe dokumentaciju i sve zajedno pošalju, jer u protivnom njihova ponuda neće biti evaluirana. Na poziv se građani mogu javiti do isteka sredstava Fonda, a s obzirom na veliki interes, procjenjujemo da bi taj maksimalni iznos uskoro mogli i dostići - napomenuo je Mihetec.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_05.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_06.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_07.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_04.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_10.JPG