FOI: Uspješno proveden EU projekt digitalne transformacije "Digitrans" Foto: FOI

FOI: Uspješno proveden EU projekt digitalne transformacije "Digitrans"

Varaždinske vijesti | 29.6.2019. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Na Fakultetu organizacije i informatike uspješno je proveden projekt naziva "Digital Transformationinthe Danube Region – Digitrans", koji se unutar Interreg Transnacionalnog programa Dunav provodio od 1. siječnja 2017. godine, a službeno završava 30. lipnja 2019. godine.

Glavni cilj projekta bio je razviti regionalne edukacijske programe za mala i srednja poduzeća (MSP), kroz koje im se pružaju znanja potrebna za aktivnu digitalnu transformaciju poslovanja. Voditelj projekta na FOI-ju bio je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, koji je predvodio tim stručnjaka i istraživača s višegodišnjim iskustvom na sličnim projektima. Njihova ekspertna znanja u području planiranja, dizajna, razvoja i evaluacije metodika primjene IKT-a doprinijela su kvaliteti okvira digitalne transformacije razvijenog u okviru projekta, a ujedno i predstavljenog kroz DIGITRANS platformu za e-učenje. Platforma će biti i dalje dostupna na digitrans.me kako bi je svi zainteresirani poduzetnici mogli i dalje koristiti i olakšati si izazove digitalne transformacije.

- Primjenom DIGITRANS metodike, mala i srednje velika poduzeća osnažena su vještinama koje bi im trebale omogućiti uspješan procesdigitalne transformacije i stvoriti kompetitivne prednosti nužno potrebne za daljnji rast i razvoj. Svoje znanje i iskustvo FOI eksperti demonstrirali su i kroz cijeli niz radionica održanih za mnogobrojne gospodarstvenike i menadžere koji su u potrebi digitalnog transformiranja svojih poslovnih procesa. Uz to, Fakultet organizacije i informatike kao jedan od predvodnika u edukaciji i provođenju digitalne transformacije, na sebe je preuzeo zadatak uključivanja razvijene metodike i platforme za e-učenje u nastavne procese, a na taj će se način omogućiti dugoročna održivost projekta - poručuju iz FOI-ja.

Projekt ukupne vrijednosti 2.106.825,97 eura je uključivao čak 14 partnerskih institucija iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Mađarske i Rumunjske. Iz Hrvatske, uz Fakultet organizacije i informatike, na projektu je sudjelovao i TICM - Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. S partnerima na projektu je postignuta dugoročna suradnja i komunikacija koja će se zbog praćenja održivosti projekta nastaviti i dalje, a kao nastavak suradnje i provođenja digitalne transformacije planirani su novi projekti i drugi oblici suradnje.

- Digitalna transformacija nije danas samo „buzzword“, već je jasno da jedino mjerama učinkovitog upravljanja digitalnom transformacijom, poduzeća mogu udovoljiti sve većim zahtijevima tržišta i novih klijenata te uspješno ugraditi nove pristupe i paradigme poslovanja. Za održivost projekta važna je primjena DIGITRANS metodike i uspješnost njezinog korištenja. Iz tog razloga, članovi FOI projektnog tima (Varaždin) u suradnji s TICM projektnim timom (Čakovec) bit će zaduženi zakontinuirano prenošenje stečenih znanja i vještina malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, zainteresiranim za unaprjeđenje postojećeg poslovnog modela - ističu iz FOI-ja.