Država dala stotine milijuna kuna za spas Varteksa, a sada tvrtku preuzimaju Britanci?!

| 12.7.2017. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je država Varteks pomognula sa stotinama milijuna kuna, varaždinsku tekstilnu tvrtku trebao bi preuzeti britanski fond Valtegra LLP za pet milijuna eura.

O tome bi odluku na Glavnoj skupštini sazvanoj za 17. kolovoza trebali donijeti dioničari koji će odlučivati i o rješavanju nagomilanih dugova kroz novo smanjenje temeljnog kapitala.

No, očito ni to nije dovoljno te se radi na ulasku svježeg novca britanskog fonda.

- Uprava i NO ističu da je radi pokrića dubitaka tvrtke ostvarenih u prethodnim poslovnim godinama najprije bilo potrebno smanjiti temeljni kapital nakon čega se pristupa korporativnoj akciji povećanja temeljnog kapitala tvrtke. Uspješnim dovršetkom postupka povećanja temeljnog kapitala nedvojbeno bi se stvorili preduvjeti za organski rast te osvajanje novih tržišta. Odgađanje početka procesa restrukturiranja u smislu optimizacije postojeće razine duga nepovoljno bi se odrazilo na stabilnost tvrtke te njegovu konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Slijedom toga, uspješna provedba povećanja temeljnog kapitala, značajno bi poboljšala sve ključne bilančne indekse te stvorila potrebne pozitivne efekte za nastavak poslovanja i razvoj društva - navodi se u pozivu za Glavnu skupštinu.

Nenad Bakić, koji ima 17,01 posto dionica Varteksa što ga čini najvećim pojedinačnim dioničarem tvrtke, tek nam je kratko kazao kako nema komentara na ove prijedloge uprave, dok nam iz tvrtke zasad također nisu dostavili nikakav komentar.

 

Označeno u