Domaće brašno koje Juraj Prešovar iz Koretinca usitnjava na tradicionalni način

| 4.2.2019. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Kukuruzno žuto i bijelo brašno, koje se dobiva od domaće bijele i žute sorte kukuruza tvrdunca, pšenično integralno, raženo integralno te heljdino integralno brašno domaći su proizvodi koje Juraj Prešovar iz Koretinca usitnjava na tradicionalni način u vodenici u Prigorcu podno Ivanščice.

On je treća generacija u obitelji koja se bavi poljoprivredom, a svojim radom vraća starinske sorte na zemlju koju obrađuje.
- Sijemo starinske domaće sorte koje sam nabavio na razmjeni sjemena od prijatelja jer nije ih moguće kupiti u trgovinama kao današnji kukuruz koji je hibrid - kaže Juraj, umirovljeni agronom.

Svake si godine sačuva sjeme i sije ga prema potrebi. Prvi komad heljde zasijali su prije šest godina, a u novoj sezoni planiraju zasijati i pir.

- Mi nudimo svježa brašna. Točno se zna kada su usitnjena, ne stoje u skladištu kao kupovna i to je jedna prednost i kvaliteta koju nudimo. Najbolje ga je čuvati na temperaturi do 15 stupnjeva i u prozračnoj prostoriji, da se ne pokvari iako brašna mogu podnijeti temperaturu i do 20 stupnjeva - ukazuje Juraj, dodajući da se heljdino brašno i kukuruzno bijelo brašno ne mogu kupiti u trgovinama već jedino postoji heljdina kaša koja je najvjerojatnije uvezena.

                   Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u