Dobitnik Zlatne kune Županijske komore Hanjes glavni je partner Siemensa za tračna vozila Foto: VV arhiva / Hanjes

Dobitnik Zlatne kune Županijske komore Hanjes glavni je partner Siemensa za tračna vozila

Varaždinske vijesti | 26.11.2018. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

Poduzeće Hanjes d.o.o. sa 160 radnika u Trnovcu Bartolovečkom proglašeno je najboljim srednjim trgovačkim društvom u Varaždinskoj županiji za 2017. godinu te je zaslužilo Zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin.

Naime, radi se o poduzeću koje je glavni partner Siemensa za njihova tračna vozila. Oprema im vlakove, tramvaje i metroe vanjskim i unutarnjim dijelovima te je dobavljač i za neke od najvećih proizvođača vlakova u Europi i svijetu. Izrađuju različite komponente, od interijera vagona, deka, zidova, konstrukcija, nosivih dijelova, za tračna vozila, odnosno nadzemne i vlakove podzemne željeznice kao i tramvaje.

Kako piše Poslovni dnevnik, lani je tvrtka imala prihod od 64,84 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više od 2016. kad je bio 33,5 milijuna. Hanjes je lani imao neto dobit od 21,17 milijuna kuna.

- Radimo sve što se i vidi i ne vidi, glavni su nam partneri Siemens Mobility, opskrbljujemo sve njegove tvornice u Europi - Austriji, Francuskoj i Njemačkoj, te Americi, a radimo i za kanadskog proizvođača vlakova Bombardier - rekao je Nino Hanjes, vlasnik i direktor tvrtke, za Poslovni dnevnik. 

Inače, centrala kompanije je u Beču gdje Hanjes boravi češće no u Hrvatskoj, ali u hrvatski je pogon prebacio glavninu proizvodnje.  Paralelno izrađuju i 1500-2000 različitih dijelova, konstruiraju, razvijaju prototipove za serijsku proizvodnju, no ne može se precizirati koliko na godišnjoj razini proizvedu, jer je u pitanju kompleksan sustav koji za određeni model vlaka podrazumijeva i višegodišnju realizaciju.