Direktor Parkova Alen Runac govori o svojoj prvoj godini na čelu te gradske tvrtke

| 11.3.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Uskoro će proći godina dana otkako je na čelo gradske tvrtke Parkovi došao Alen Runac, aktualni predsjednik Skupštine Varaždinske županije i HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana na prošlim lokalnim izborima. Runac, koji je godinama radio u policiji, ali je bio angažiran i u svojoj privatnoj tvrtci, poznatiji je ipak kao uspješan sportaš i dugogodišnji predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a trenutačno je izbornik Hrvatske hrvačke reprezentacije. S obzirom na to, zanimalo nas je kako danas posluju Parkovi, odnosno s kojim se izazovima susreću te što planiraju.

U otvorenom razgovoru direktor Parkova kaže da su im se tijekom posljednjih godinu dana povećale narudžbe s tržišta. 

- Da nema tog gospodarskog dijela bili bismo u problemu jer je komunalni dio u minusu, a na tržištu smo uspješni jer imamo iskusne djelatnike. Svi hvale naše djelatnike, njihovu stručnost i marljivost - kaže naš sugovornik ističući da bi radili i više, ali da ih ograničava nedostatak stručne radne snage, "pa ne mogu raditi koliko bi željeli".

Ocjenjujući svoju prvu godinu rada na čelu Parkova Runac navodi i neke nove usluge koje planiraju uvesti poput uređivanja privatnih dvorišta i okućnica.

- Osim održavanja javnih gradskih površina, koje obavlja u sklopu svoje osnovne komunalne i hortikulturne djelatnosti, varaždinski Parkovi sve se više okreće tržištu, nudeći svoje usluge raznim klijentima, po čemu su nekada bili itekako poznati. Nemamo još sve brojke, ali smo povećali prihode jer smo, primjerice, na području grada Varaždina preuzeli poslove koje su ranije radile tvrtke iz drugih gradova. Vjerovali ili ne, čak su i drveća ispred upravne zgrade Parkova rješavali drugi. Zadovoljan sam jer smo mojim dolaskom povećali narudžbe s tržišta, budući da se ranije uglavnom radio komunalni dio i nije se puno izlazilo na tržište. Potonje je, međutim, nužno jer nam je komunalni dio u minusu, što nas sigurno ne veseli. Naime, 12 godina nisu povećavane cijene održavanja po kvadratu javnog zelenila. Najveći nam je trošak gorivo, čija je cijena kroz to vrijeme išla nekoliko puta gore. No, nadam se i vjerujem da ćemo to riješiti u dogovoru s gradskom vlašću.

Međutim, bitno je naglasiti da je konačni rezultat našeg poslovanja u plusu, a tome je doprinio naš rad na tržištu. U prvih pet mjeseci, kako sam došao, raširili smo se ne samo po Varaždinu, nego i po cijeloj Varaždinskoj županiji. Osim na području Varaždina, održavamo zelene površine u sklopu Opće Bolnice Varaždin, zatim održavamo površine u Varaždinskim Toplicama, uredili smo trg s parkom u Ljubešćici... Išli bi i dalje, ali limit nam je stručna radna snaga pa ne možemo toliko raditi koliko bismo željeli - kaže Runac.

 

            Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u