CONING ING Varaždinske tvrtke u stečaju, a zakupac hotela zarađuje!? Foto: Krešimir Đurić

CONING ING Varaždinske tvrtke u stečaju, a zakupac hotela zarađuje!?

| 17.9.2018. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u lipnju rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu otvoren stečaj nad matičnim Coningom d.d., protekli je tjedan sud otvorio i stečaj nad njegovom tvrtkom-kćeri Coning-ingom.

Otvaranje stečaja nad tom su tvrtkom u lipnju zatražile zaposlenice Nataša Nemeti i Mirjana Lazar, a mjesec dana kasnije i Fina, navodeći da je tvrtka 16. srpnja imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 610.645 kuna.

Zaposlenice su pak u prijedlogu za otvaranje stečaja navele da kod tvrtke postoji stečajni razlog, odnosno nesposobnost za plaćanje jer je u blokadi te radnicima ne isplaćuje plaću. Konkretno, njima je dvjema tvrtka dužna 64.074, odnosno 37.561 kunu, a što se odnosi na neisplaćene plaće od siječnja ove godine, naknadu za prijevoz te regres.

Uz njih, tvrtka Coning-ing ima još četvero zaposlenih, ali imovine - nema. Utvrđeno je to na prošlotjednom ročištu radi ispitivanja uvjeta za otvaranje stečaja na kojem se, iako uredno pozvane, nisu odazvale odgovorne osobe tvrtke Vatroslav Vrdoljak i Zoran Pucarić, od kojih je prvi sud obavijestio da je u lipnju podnio ostavku na mjesto člana uprave tvrtke.

- Na dan 13. rujna, tvrtka ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 635.869 kuna - utvrdio je sud.

Predstavnica ŽDO navela je da dug tvrtke iznosi 429.104 kuna s osnova PDV-a, doprinosa, članstva HGK-u te ostalog. Prema podacima Porezne uprave, tvrtka ima dvije Opel Astre iz 2008., no zaposlenice su kazale kako su auti prodani ove godine.

- Radile smo u računovodstvu i tajništvu te dobro znamo da tvrtka nema nikakve imovine - kazale su Nataša i Mirjana kojima, kako su rekle, u proteklom razdoblju nitko nije mogao dati otkaz jer nije bilo odgovorne osobe.

Nataša Nemeti je ukupno 25 godina radila u Coning d.d.-u, a potom i u Coning-ingu.

- Prije dvije godine prebačena sam u Coning-ing jer je matični Coning d.d. bio u blokadi te nije bilo mogućnosti da nam se isplaćuju plaće. Redovito smo radili, svakodnevno dolazili na posao, a jako smo malo dobili, možda tek šest ili sedam plaća. Sada ćemo nakon otvaranja stečaja dobiti barem polovicu otpremnine i tri minimalca - kazala nam je Nataša Nemeti, dodavši da se osjeća izigrano nakon 25 godina radnog staža.

Obje su joj tvrtke, kaže, ostale dužne ukupno 140.000 kuna. I dok očekuje da će iz stečajne mase Coning d.d.-a uspjeti naplatiti svojih oko 30.000 kuna, čak oko 110.000 kuna iz Coning-inga teško da će ikada vidjeti. Ta tvrtka, za razliku od matičnog Coning d.d.-a, nema nikakve imovine.

- Coning-ing je služio isključivo kao podrška Coning d.d.-u i odrađivalo se sve što je trebalo za Coning d.d. Njihova je ideja bila da se Coning d.d. što je moguće drži nad vodom, da hoteli u najmu normalno posluju i da se omogući Adriatic Tourist Resortsu da ostvari prihod od najamnine, popunjava kapacitete i dobro zarađuje. Prema neslužbenim podacima, koje nismo uspjeli provjeriti, uspjeli su zaraditi 30 milijuna kuna - navela je Nemeti.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u