Čehok: Pokrenuli smo projekt za gospodarsko oživljavanje Grada

| 30.6.2017. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Ovo je bespovratna potpora našim poduzetnicima i trgovačkim društvima koja će se javiti na natječaj. Do sada se otprilike 200 do 250 tisuća kuna davalo preko toga natječaja, a mi smo ove godine predvidjeli 400 tisuća kuna i nadamo se da ćemo sve to potrošiti - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare gdje je predstavljen projekt "Poduzetnički fond Grada Varaždina".

- Nadamo se da će se prijaviti dovoljan broj obrtnika i poduzetnika kako bi iskoristili ova bespovratna sredstva - rekao je gradonačelnik, navodeći kako su podignuli ta sredstva upravo iz razloga da pokažu da očekuju gospodarsko oživljavanje Grada.

To je četvrta godina za redom u kojoj Grad Varaždin pomaže obrtnicima i poduzetnicima kroz bespovratne financijske potpore čiji je cilj poboljšati gospodarsko stanje, poticati poduzetništvo i obrtništvo, očuvati radna mjesta, povećati broj zaposlenih te stvoriti uvjete za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti. Iznosi potpore će se kretati od 8 tisuća do 15 tisuća kuna po poduzetniku ili obrtniku, ovisno o prikupljenim bodovima

- Mogu se javiti poduzetnici i obrtnici a najbitnije je da nemaju dug prema državni ni prema Gradu. Posebno će se bodovati vlasnici trgovačkih društava ili obrta koji su žene, invalidi i branitelji, pa se tu mogu dobiti dodatni bodovi. Napravit će se jedna rang lista po ostvarenim bodovima i na temelju toga će se dodjeljivati potpore - rekla je Goranka Grgić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.

Nakon što iskoriste sredstava koja će im Grad dodijeliti, poduzetnici samo trebaju dostaviti izvješće.

- Dosadašnjih godina interes poduzetnika je bio velik pa je dobro da se iznos povećao kako bi se mogli obuhvatiti svi kojima su ta sredstva zbilja potrebna - rekla je Grgić.

Javni poziv bit će otvoren od 4. srpnja do 4. kolovoza, a ukoliko dva ili više podnositelja prijave imaju jednak broj bodova, prednost ima podnositelj koji je ranije predao prijavu.

Čehok je ujedno najavio da će ove godine po prvi puta svim varaždinskim izlagačima, obrtnicima, poduzetnicima i proizvođačima koji će biti na Špancirfestu, Grad sufinancirati “placovinu”, odnosno najam kućica.
- Najčešće smo imali prigovor da su Varaždincima cijene previsoke pa ćemo im sada pomoći - rekao je gradonačelnik.