Dubravko Bilić: Ludbreg će biti grad budućnosti

N.P./ Varaždinske vijesti | 7.6.2017. u 10:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić je u ponedjeljak, 5. lipnja, sudjelovao na radionici i okruglom stolu s temom Održivi gradovi i zajednice, globalni ciljevi održivog razvoja do 2030. Događaj su organizirali Udruge gradova u Republici Hrvatskoj te grupa Odraz.

Održiv razvoj gradova uključuje cirkularnu i lokalno orijentiranu ekonomiju, uključiv i održiv promet, socijalnu integriranost te brigu za okoliš.

-S obzirom na to da u budućnosti želimo da Ludbreg bude održiv grad budućnosti ovakvi susreti dio su naših priprema u ostvarivanju toga cilja. Gradovi budućnosti moraju svojim žiteljima ponuditi održive, sigurne, pristupačne i priuštive javne usluge poput čiste energije, čistog okoliša koji uključuje cjelovitu brigu o otpadu, kanalizacijskom sustavu te dostupnu zdravu vodoopskrbu, brigu o javnom zdravlju, pristup zelenim prostorima (parkovi, šetnice, dječja igrališta) koji su javni, sigurni i uključivi te siguran, pristupačan i održiv prometni sustav. U Ludbregu smo već puno napravili na stvaranju sustava gospodarenja otpadom koji ne zagađuje naš grad, smanjili smo potrošnju struje u javnim zgradama i sustavu rasvjete za više od 50 posto, uskoro započinjemo s projektom aglomeracije Ludbreg kojim bismo trebali riješiti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na cijelom području grada, a još jedan važan cilj koji nam se nameće jest pitanje prometa. Stoga se uskoro prijavljujemo na mjere ruralnog razvoja i izradu strategije održive mobilnosti koja će za cilj imati bolju kvalitetu života u Ludbregu, ali i široj okolici kroz održiva prometna rješenja“ – napomenuo je Dubravko Bilić.

Dodao je i da je Ludbreg jedan od prijavitelja Cekom-a, “Pametno mjerenje potrošnje energije”, čime bi grad bio još jedan korak bliže pametnim rješenjima za svoje stanovnike. Rezultati druge faze očekuju se uskoro.

Označeno u