50 milijuna kuna za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala zbog šteta Foto: VV arhiva / ilustracija

50 milijuna kuna za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala zbog šteta

I.D./Varaždinske vijesti | 2.7.2018. u 20:46h | Objavljeno u Aktualno

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi natječaj za podmjeru 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Svrha Natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

- Otvorene su prijave za obnovu uništenog poljoprivrednog potencijala, kako bi poljoprivrednici čija je proizvodnja stradala u elementarnoj nepogodi mogli obnoviti svoju proizvodnju i krenuti dalje. Na vrijeme nažalost ne možemo utjecati, ali možemo na ishod nepogoda u budućnosti. Još jednom pozivam sve poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju, jer im iz EU fonda plaćamo 70% premije osiguranja - naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao:

- Mjere 17 i 5 mogu se koristiti istovremeno, jer mjera 17 pokriva osiguranje od šteta od elementarnih nepogoda, a mjera 5 obnovu potencijala uzrokovanog elementarnim nepogodama.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 50.000.000,00 kuna uz mogućnost povećanja u slučaju da je iznos sredstava prihvatljivih zahtjeva veći od navedenih raspoloživih sredstava javne potpore, a intenzitet potpore iznosi do 100% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Detaljne informacije o natječaju dostupni su na internetskim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.