ZAKAŠNJELI REKVIJEM Zašto je 2. svibnja 2019. godine ugašen omiljeni medij? Foto: Ilustracija/Pexels

ZAKAŠNJELI REKVIJEM Zašto je 2. svibnja 2019. godine ugašen omiljeni medij?

Krunoslav Kruljac | 2.5.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Što mislite, ima li u Republici Hrvatskoj ijedan grad veličine Varaždina bez svoje radio postaje? Ja sam uvjeren da nema. Napomenuo sam to više puta aktualnim čelnim ljudima grada Varaždina i oni su bili iznenađeni tom činjenicom. A, Radio Varaždin je poslije II. Svjetskog rata bio treći u Hrvatskoj. Samo su Zagreb i Dubrovnik prije Varaždina imali svoju radio stanicu. Tek kasnije su slijedili Osijek, Split, Rijeka, Pula, Zadar... Radio Varaždin se ugasio drugog dana svibnja 2019. godine uoči svog 74. rođendana. Kakve neugodne simbolike? Dan poslije Međunarodnog praznika rada s radom je prestao omiljeni medij Varaždinaca.

Tri novinarke, tonski tehničar i voditeljica marketinga spakirali su svoje stvari i šutke tužnoga lica zatvorili za sobom vrata Radio Varaždina. Urednica Andreja Žigić Dolenec je u ime njih izrekla u eter da "moraju otići jer je gašenje Radio Varaždina posljedica nemara, neznanja i nesposobnosti pojedinaca koji su o tome odlučivali”. Tko su bili "krvnici” tog čina uglavnom se zna i bolje je niti ih ne spominjati. To čak nije ni toliko važno koliko činjenica da je tadašnje gradsko vodstvo dopustilo da se to dogodi. Umjesto da skupe glave i uz pomoć najznačajnijih gospodarskih subjekata spase „bolesnika” oglušili su se i pustili da Radio Varaždin "umre”.

Nedavni nevezani razgovor s Čedomilom Cesarcem me ponukao na ovaj zakašnjeli rekvijem. Gospodin Cesarec je bio na brojnim istaknutim političkim i gospodarskim funkcijama i meni je posebno bila dojmljiva njegova samozatajnost, a istodobno i sposobnost u obnašanju odgovornih dužnosti.

- Ma daj napiši nešto o Radio Varaždinu. Sjećam se kako nam je bio važan u vrijeme varaždinskih dana Domovinskog rata i kakve ste brojne akcije organizirali za pomoć našim dečkima na pakračkoj bojišnici ili sudjelovanju u formiranju humanitarnog konvoja za Dubrovnik u vrijeme kada je bio u neprijateljskom okruženju, redovitom obavještavanju građana o uzbunama zbog zračne opasnosti ili nužnosti zamračivanja domaćinstava i tako redom. Bili ste jako slušani i voljeni. Napiši nešto! - rekao je.

I evo, napisao sam u povodu 5-obljetnice šutnje Radio Varaždina i prisjećam se kako je dobar bio sastav Redakcije, kakve smo dobre emisije nudili slušateljstvu, koliko su se ljudi javljali u kontakt emisijama... Možda ipak postoji mogućnost da uskrsne. Možda?!

Označeno u