Varaždinski gradonačelnik čestitao dobitnicima Porina Foto: Grad Varaždin

Varaždinski gradonačelnik čestitao dobitnicima Porina

Varaždinske vijesti | 26.3.2024. u 15:59h | Objavljeno u Društvo

Dobitnicima prestižne nagrade Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe u utorak, 26. ožujka čestitao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_2.jpg

Zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim priredio je prijem na kojem je istaknuo:

- Izuzetno sam ponosan što je Porin osvojen za izvedbu djela na Varaždinskim baroknim večerima 2022. godine, a riječ je o djelu "Muka po Mateju" koje je vrlo kompleksno djelo. Velika je stvar što je ravnatelj Bobić odlučio to djelo postaviti u program festivala. Anđelko Igrec bio je ključna osoba koja je sa zborom Chorus angelicus i zborom Glazbene škole uz odlične soliste, te orkestrom iz Szombathelya napravio maestralnu izvedbu. Bila je to zaista sjajna sinergija svih muzičkih djelatnika u Varaždinu i zbog toga nagrada nije izostala. Danas je rečeno da ćemo imati još ovakvih projekata i uvjeren sam da nećemo morati čekati ponovo 14 godina do nove nagrade Porin. – rekao je gradonačelnik, naglasivši da ovakve nagrade znače mnogo za promociju mladih umjetnika te da je Varaždin zasluženo dobio titulu UNESCO-vog kreativnog grada glazbe.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_3.jpg

Nagrada Porin dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru Chorus angelicus, Dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu, Capelli Savaria te solistima - Ivani Lazar, Tii Pikiji, Sonji Runje, Hugu Hymasu, Franku Klisoviću, Emanuelu Tomljenoviću, Grgi Perošu, Krešimiru Stražancu, Zsoltu Kallóu i maestru Anđelku Igrecu za antologijsku izvedbu slavnog Bachovog oratorija "Muka po Mateju", koja je izvedena u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj katedrali 2022. godine.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_4.jpg

Uz nazočne soliste u ime zbora Chorus angelikus na prijemu i čestitkama zahvalila je predsjednica udruge Mihajla Kovačević koja je i primila simbolično priznanje Grada Varaždina – grb grada. Davor Matačić, direktor Glazbene škole Varaždin zahvalio je u ime Dječjeg zbora, a Luka Šopar je zahvalio i u ime Anđelka Igreca, maestra i dirigenta kojeg svi sudionici ističu kao najzaslužnijeg za maestralnu izvedbu tog djela.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_5.jpg

Svečanom prijemu nazočili su i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, te direktor Glazbene škole Varaždin Davor Matačić. Posebna zahvala upućena je Vladimiru Gotalu – Dodeku, muzičkom uredniku i producentu iz tvrtke Aulos koji je tonski zabilježio izvedbu Bachova oratorija kao i brojne druge izvedbe klasične glazbe najpoznatijih hrvatskih glazbenih umjetnika.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_6.jpg

Posebnu zahvalu gradonačelnik je uputio dr.sc. Zdenki Weber, muzikologinji koja je svojim radom dugi niz godina afirmirala zbor Chorus Angelicus te tvrtku Aulos, a nedavno je i primila plaketu Hrvatskog diplomatskog kluba.

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_7.jpg

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_8.jpg

porin_prijem_grad_varazdin_26032024_1.jpg