Varaždin u finalu natjecanja za nagradu Europski grad drveća

vv | 15.3.2024. u 13:55h | Objavljeno u Društvo

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu The European City of the Trees. U finalu se natječe i Varaždin, kojeg je danas, 15. ožujka 2024. posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska). U sjedištu varaždinske gradske uprave primio ih je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika.

The European City of the Trees je nagrada koju Europsko vijeće za arborikulturu dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se ističu po kvaliteti u radu sa svojim stablima. Ocjenjuje se i nagrađuje isključivo skrb o urbanim stablima i rad u skladu s preporukama arborističke struke, a ne ostali elementi krajobraznog uređenja urbanih zelenih površina. Među nagrađenim gradovima prethodnih godina su Antwerpen,, Meran, Beč, Apeldorn, Trnava, Winterthur, Frankfurt na Majni, Tallin, Krakow, Prag i Amsterdam.

Nakon službenog prijema kod zamjenika gradonačelnika g. Miroslava Markovića i suradnika, žiri je s predstavnicima gradskog komunalnog poduzeća Parkovi obišao gradske drvorede i parkove i pojedinačna stabla te se upoznao s praksom upravljanja gradskim stablima u Varaždinu. O stablima grada Varaždina brinu kvalificirani vrtlari koji radove obavljaju pod nadzorom magistre inženjerke urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša koja je prošle godine dopunila stručni tim Parkova. Zaposlenici su educirani za sadnju i orezivanje prema europskim standardima, a tim Parkova čine i radnici koji posjeduju međunarodno priznate certifikate. Parkovi redovito sudjeluju na konferencijama, okruglim stolovima, stručnim skupovima i usavršavanjima kako bi pratili najnovija dostignuća na tom području. Njezi stabala u Varaždinu pristupa se organizirano, znalački i s najvećom pažnjom. Direktorica varaždinskih Parkova Jelena Sekelj komentirala je kandidaturu.

- Počašćeni smo biti u finalu ovog natjecanja i ponosni smo što su prepoznati naši napori, ali i trud gradske uprave, institucija, škola, vrtića te brojnih pojedinaca koji nam pomažu brinuti se o drveću i podizati javnu svijest o važnosti njihovog očuvanja. U posljednjih nekoliko godina u Varaždinu smo ostvarili značajan napredak u vrednovanju drveća i razumijevanju njegove vrijednosti, ali i u pogledu aktivnosti održavanja, što potvrđuje i to što smo u finalu izbora za The European City of the Trees - istaknula je Sekelj.

Europsko Vijeće za Arborikulturu okuplja vodeće europske stručnjake i praktičare iz područja arborikulture iz 26 europskih zemalja s ciljem razvoja arborikulture kao struke te podizanja razine kompetencija u upravljanju urbanim stablima. Aktivno podržavaju istraživanja na gradskim stablima, educiraju i certificiraju stručnjake, unapređuju sigurnost pri radu sa stablima te prate i kontroliraju štetočine i bolesti. Zahvaljujući radu Europskog vijeća za arborikulturu tijekom godina rastu kompetencije pojedinaca i poduzeća koja se bave stablima u urbanim sredinama. Raste i kvaliteta upravljanja gradskim stablima u Europi, što je posebno važno sada u uvjetima klimatskih promjena koje imaju sve negativniji utjecaj na gradska stabla. Osim toga Europsko Vijeće za Arborikulturu radi na edukaciji i certifikaciji za “European Tree Worker” i “European Tree Technician”. Jedna od važnih funkcija AEC-a je koordinacija i predstavljanje europske arborikulture te podizanje razine profesionalizma i stručnosti u arborikulturi.

Konačan cilj svih projekata i aktivnosti Europskog vijeća za arborikulturu su zdrava stabla dugog životnog vijeka. Hrvatsku u Europskom vijeću za arborikulturu predstavlja Sekcija za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatska udruga za arborikulturu.

Naša zemlja će u lipnju biti domaćin godišnjeg okupljanja članica EAC-a što je razlog zašto se ove godine kandidati za dodjelu ove prestižne nagrade biraju među hrvatskim gradovima. Prvu analizu pristiglih prijava proveo je žiri u čijem su sastavu predsjednik HŠD akademik Igor Anić, te članovi izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić-, Oliver Vlainić, Goran Huljenić i Damir Dramalija.