Umirovljenici na Kajkavijadi pokazali da su vrsni pjesnici

Varaždinske vijesti | 16.3.2024. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije svake godine organizira umirovljeničku Kajkavijadu. Ove je godine, 14. ožujka, održana osma po redu, a domaćin je bila Udruga umirovljenika Prigorčica iz općine Breznica.

- Domaćin je svake godine druga udruga te na taj način obilazimo cijelu županiju, družeći se uz dobri naš "kaj" - pojasnila je predsjednica Saveza Jadranka Bahlen.

I ovaj put umirovljenici su pokazali koliko su aktivni i u mirovini te koliko im znači njegovanje kajkavskih običaja i govora, a iskazali su se i kao vrsni pjesnici.

umirovljenicka_kajkavijada_14032024_3.jpg

Istaknula je da je društveni dom u Breznici bio pun, uz prisutnost 180 umirovljenika, a svaku je udrugu predstavljalo po pet članova. Ovogodišnja tema bila je poezija i recitali na kajkavštini.

- U sat vremena, koliko je trajao program, izredalo se na pozornici devet naših umirovljenika iz različitih udruga koji su čitali po dvije svoje pjesme. Bili su to Božo Mesek iz Sračinca-Svibovca, Lidija Mikac iz Malog Bukovca, Katarina Sakač iz Ljubešćice, Josip Štefan i Dragica Međeral iz Novog Marofa, Marica Bajs iz Jalžabeta, Marica Flegar iz Petrijanca, Ana Triplat iz Velikog Bukovca te Milkica Pajtak iz Martijanca, koja nikada nije stavila na papir niti jednu svoju pjesmu već ih, iako je u poznim godinama, svaku zna napamet, a ima ih mnogo te su sve sastavnice njezina života - istaknula je Bahlen.

umirovljenicka_kajkavijada_14032024_1.jpg

- Kako ti njezini biseri ne bi nestali njezinim odlaskom, a ona ne piše, Savez joj je poklonio diktafon kako bi sve snimila, a mi ćemo se potruditi da to stavimo na papir. Dakako, interes za izvođenjem vlastitih pjesama bio je daleko veći, jer mi imamo mnogo umirovljenika koji su se posvetili svojim hobijima i talentima kada su otišli u mirovinu te bi svi željeli to prezentirati, no za to bi nam bilo potrebno jako puno vremena. Dosta njih ima izdanih i po nekoliko knjiga te im i na ovaj način Savez daje punu podršku - napomenula je predsjednica Saveza.

Dodala je da je pokrovitelj ovogodišnje Kajkavijade bio je župan Anđelko Stričak, koji je također prisustvovao druženju.

umirovljenicka_kajkavijada_14032024_2.jpg

- Hvala domaćinu, Udruzi umirovljenika Prigorčica iz Breznice koja se potrudila da se svi osjećamo kao kod kuće. Hvala i županu, jer on je taj koji nam je dao sredstva kako bi mi potpuno besplatno mogli uživati i družiti se uz nezaboravne stihove - poručila je za kraj Jadranka Bahlen.

umirovljenicka_kajkavijada_14032024_4.jpg