Učenice OŠ Kneginec Gornji predstavile svoja umijeća na Tjednu kajkavske kulture

VV / OŠ Kneginec Gornji | 10.9.2023. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Prošle nedjelje, 3. rujna ministrica kulture i medija Nina Obuljen otvorila je 58. Tjedan kajkavske kulture, nadaleko poznatu manifestaciju u čijem je središtu očuvanje tradicije i kulture te očuvanje kajkavštine.

Svake godine Tjedan kajkavske kulture započinje Likovnom izložbom učenika osnovnih i srednjih škola s područja kajkavskog narječja na kojoj su izložena i dva rada učenica 4. b razreda OŠ Kneginec Gornji, Leje Špoljarić i Tene Knok, koje je u njihovoj realizaciji vodila učiteljica Lidija Novosel.

Otvorenje Likovne izložbe popraćeno je kulturnim programom u kojem su učenici recitirali svoje pjesme na kajkavskom narječju. Među odabranim literarnim radovima bila je i pjesma Ftič učenice Tene Knok iz 4. b razreda koju je pripremala učiteljica Lidija Novosel.

Pjesma Ftič objavljena je u zborniku radova „Knjižica dječjih radova, Krapina 2023.

38. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ – Mali kaj 2023.

U sklopu manifestacije je u četvrtak, 7. rujna održan i 38. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ - Mali kaj. 

Iz Osnovne škole Kneginec Gornji nastupile su učenice Hana Šamec i Daria Ivanjko. Pod mentorstvom prof. Josipa Levatića, učitelja glazbene kulture, uvježbale su i izvele pjesmu Sramežljivi dečko (1986). Vrijedno je naglasiti kako OŠ Kneginec Gornji već 13 godina kontinuirano i aktivno podržava ovu glazbenu manifestaciju njegujući kroz pjesmu zavičajni govor, kajkavštinu. Male je pjevače u prepunoj Festivalskoj dvorani pratio Festivalski orkestar Maloga kaja uz atraktivnu podršku Krapinskih mažoretkinja. Oduševljenje publike uz predivne glasove pjevača izazivale su i impresivne narodne nošnje u kojima su izvođači nastupali. Na kraju programa na pozornici su se okupili svi izvođači i izveli „himnu“ Festivala Popevke sem slagal.