U Skupštinskoj dvorani Županijske palače održani 3. Jagićevi dani

Varaždinske vijesti | 6.7.2023. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu danas su održani 3. Jagićevi dani: komunikologija, filologija i metodika.

Ovaj dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup i ove je godine okupio jezikoslovce, znanstvenike i stručnjake koji se bave djelima ovog poznatog velikana Vatroslava Jagića.

Skup se održao u organizaciji Sekcije za usmeno pripovijedanje i filologiju udruge Kreativni studio „Logos“, Varaždin, a pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Zamjenica župan Silvija Zagorec pohvalila je napore organizatorica koje ne posustaju u čuvanju baštine koju je ostavio Vatroslav Jagić.

- Drago mi je da se ovaj skup održava u godini kada obilježavamo 185. obljetnicu rođenja i 100. godišnjicu smrti jednog od najvećih slavista Vatroslava Jagića. Moramo biti ponosni na našu baštinu koju čine stvari, ali i ljudi. Isto tako moramo biti i odgovorni to nasljeđe održavati živima i za buduće generacije koje dolaze. Ovaj skup osim što pronosi ime Grada Varaždina i Varaždinske županije, uvjerena sam iznjedrit će nove ideje, ali i sve nas osvijestiti o važnosti našeg hrvatskog jezika. Očuvanje nacionalnog identiteta i jezika jedno je od područja u kojem smo kao Varaždinska županija vrlo aktivni, a o tome svjedoče i naš Centar izvrsnosti za hrvatski jezik, kao i Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest – naglasila je zamjenica župana Silvija Zagorec zaželjevši svima puno uspjeha u radu i razmjeni iskustva, jer kao što je i zaključila, zahvaljujući ovakvim skupovima djela Vatroslava Jagića živjet će i dalje.

Dopredsjednica udruge Kreativni studio „Logos“, ujedno i predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Martina Hranj naglasila je važnost Jagićevih dana.

- Jagićevi dani prilika su za nove početke, projekte i ideje, ali i za otvaranje vrata brendiranju ovog stručnog skupa na našem području. U njega se, osim znanstvenih misli, mogu uklopiti turizam, kultura. Nama kao organizatorima obveza je prenositi znanje o Vatroslavu Jagiću na našu djecu i učiti ih kako da postanu odrasli ljudi koji će jednog dana uz našu pomoć biti spremni zauzeti mjesto u društvo koje im pripada. Također, o našem radu na Jagićevim danima ovisi u kojoj ćemo mjeri imati kvalitetnu i perspektivnu budućnost. Vizija daljnjeg unapređenja ovog skupa je održavanje dosadašnje razine suradnje sa svim institucijama, Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, nadležnim ministarstvom, ali i s odgojno-obrazovnim ustanovama kao i sveučilištima – rekla je, između ostalog, Martina Hranj.

Prisutne na skupu pozdravila je i pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

- Drago mi je da smo i ove godine u Varaždinu, sa svima zajedno u komunikaciji, a posebno kada je riječ o našoj djeci koja komuniciraju na bitno drugačiji način nego što smo mi komunicirali u njihovim godinama. Vjerujem da ćete na ovom skupu iznjedriti nove ideje, a možda i pomoći novoj Z generaciji da zavoli i pisanu riječ, ali i komunikaciju u onom obliku koju smo i mi nekad poznavali – zaključila je pročelnica Vusić.