Toplički učenici obilježili Dane medijske pismenosti Foto: Martina Kos Grabar

Toplički učenici obilježili Dane medijske pismenosti

vv | 6.5.2024. u 09:21h | Objavljeno u Društvo

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnju s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018.

Do sada je u sklopu Dana medijske pismenosti održano ukupno više od 1830 događanja s više od 100 tisuća sudionika. Važno je za istaknuti da su prošlogodišnji Dani medijske pismenosti po mnogočemu bili rekordni.

Toplički učenici u 7. Danima medijske pismenosti sudjelovali su s temom Dezinformacije na internetu i klikolovke. U sklopu dodatne nastave Informatike proveli su radionice i istraživački rad na navedenu temu. Bili su podijeljeni u grupe i svaka grupa imala je zadane aktivnosti. Na kraju aktivnosti grupe su kritički promišljale i debatirale o istraženim temama, a kao rezultat učeničkih istraživanja nastao je kreativan plakat s korisnim savjetima. Neki učenici okušali su se u izradi klikolovki pomoću računalnih programa namijenjenim crtanju.

Važno je za istaknuti da je prošle godine u sklopu eTwinning projekta proveden jednogodišnji međunarodni projekt Click smart with dart (Pametno klikni strelicom) u kojem su sudjelovale škole iz Turske, Rumunjske, Tunisa, Italije i Hrvatske. Autorice projekta su učiteljice Belščak Jasminka i Martina Kos – Grabar, a sam projekt je bio direktno povezan s istraživanjem o dezinformacijama na internetu i klikolovkama. Učenici koji su ove godine sudjelovali u obilježavanju Dana medijske pismenosti tako su imali prilike usporediti projektne aktivnosti koje su odrađene u sklopu navedenog eTwinning projekta sa svojim istraživačkim zadacima.

Učenike je kroz projektne aktivnosti vodila učiteljica Informatike Martina Kos – Grabar. Svojim istraživanjima i spoznajama učenici su nadogradili postojeće znanje o opasnostima interneta, a samim time podigli su svijest o pitanju etike i sigurnosti u virtualnom svijetu.

Medijska_pismenost_1.jpg

Medijska_pismenost_2.jpg

Medijska_pismenost_3.jpg