"RUKSAK (PUN) KULTURE" Učenici topličke škole upoznali harfu Foto: OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice

"RUKSAK (PUN) KULTURE" Učenici topličke škole upoznali harfu

Sanja Habek | 11.11.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice profesorica harfe i poznata harfistica Tajana Vukelić Peić provela je glazbeni program "Slušam, sudjelujem i uživam s harfom“, u kojem su sudjelovali viši i niži razredi škole podijeljeni u tri skupine. Dio je to programa "Ruksak (pun) kulture", kojeg provodi Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

IMG_20231107_093604.jpg

Cilj je programa senzibilizirati djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture te omogućiti djeci i mladima pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Prošle godine učenici topličke škole su sudjelovali u radionicama s područja vizualne umjetnosti.

Ovog puta, osim što su učenici uživali u zvukovima male i velike harfe, slušali su zanimljivosti o povijesnom razvoju harfe, načinu na koji se svira, dijelovima i različitim vrstama harfe. Umjetnica je odsvirala i nekoliko poznatih kompozicija na harfi koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim, navode u topličkoj školi.

WhatsApp_Slika_2023-11-07_u_14.55.15_34d17955.jpg

- Da se harfa lijepo upotpunjuje s drugim instrumentima, mogli smo čuti kada joj se pridružio hornist Srđan Peić na francuskom rogu. Mlađi učenici imali su priliku svirati na harfi poznate dječje pjesmice i ukrašavati svoje harfe na papiru, dok su stariji učenici dobili zadatak izraditi model harfe od kartona. Umjetnici su na kraju bili ispraćeni gromoglasnim pljeskom, što je dokaz da su uspjeli oduševiti učenike i učitelje svojim izvedbama, ali i popularizirati ovaj neobičan instrument. Druženje s Vukelić Peić nastavilo se u knjižnici gdje je razgovarala s učenicom Ivom Plišo, članicom Novinarske skupine - ističu u školi.

IMG_20231107_094930.jpg

IMG_20231107_095815.jpg