VIDEO Radosno i veselo na 24. Križnom putu mladih Varaždinske biskupije

vv / varaždinska biskupija | 18.3.2024. u 11:08h | Objavljeno u Društvo

Pod geslom "Bog je ljubav", četiristotinjak mladih sudjelovalo je na 24. Križnom putu mladih Varaždinske biskupije, koji je tijekom vikenda održan na području Ivanečkog i Bednjanskog dekanata.

Krenulo se iz Ivanca gdje ih je, uz domaćine, župnika Tihomira Koseca i župnog vikara Krunoslava Sajka te župljane koji su pripremili tjelesnu okrjepu, dočekali organizatori Križnog puta mladih predvođeni vlč. Markom Domiterom, povjerenikom za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Nakon prijave i preuzimanja obilježja Križnog puta, crvene majice i licitarskog srca mladi su ispunili župnu crkvu gdje su najprije izmolili jutarnju molitvu časoslova. Nakon molitve vlč; Domiter održao je kratki nagovor potaknuvši mlade da hodajući postajama križnog puta promišljaju o Isusovom svjedočanstvu ljubavi od trenutka pranja nogu apostolima prije Pashalne večere do smrti na Križu.

Nakon nagovora mladi su upoznati s pravilima ponašanja i sudjelovanja na križnom putu, potaknuti su na molitvu, sabranost, pomoć drugima, pjesmu i zajedništvo te su krenuli na dvadeset kilometara dug put od Ivanca do Klenovnika. Mlade su čitavog puta pratili i svećenici Varaždinske biskupije: Tomislav Kos i Dominik Cestar te đakoni Josip Biškup i Timotej Inkret.  Toga prvog dana mladi su postaje Križnog puta molili u Ivancu, Ribić Bregu, Novakima, Brodarovcu, Donjoj Voći i Klenovniku. Na svim ti postajama posebno su lijepi susreti mladih koji hodaju i domaćina koji ih dočekuju, s njima mole i pružaju im okrjepu.

Nakon večere koju je pripremila Župa Presvetog Trojstva u Klenovniku i smještaja u dvoranu Osnovne škole Klenovnik mladi su se okupili na slavlju svete mise u klenovničkoj župnoj crkvi. Svećenici okolnih župa bili su na raspolaganju mladima za sakramenat pomirenja prije svete mise.

U nedjelju  ujutro mladi hodočasnici nastavili su svoj hod iz Klenovnika prema Bednji, udaljenoj 19 kilometara. Križni put su okončali  u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, i to svetom mislom koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš.

Video sadržaj