FOTO Oni, koji ni danas ne odmaraju, nositelji su naše sutrašnjice

vv / varaždinska županija | 14.10.2023. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 760 učenika upisano u 12 centara izvrsnosti iz znanja i 5 strukovnih centara izvrsnosti, a s njima radi preko 150 mentora

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su službeno počeli s radom. U centre izvrsnosti upisano je 760 učenika, od čega je 466 osnovnoškolaca i 294 srednjoškolaca, a s njima će raditi 153 mentora.

Uspješan rad u Prvoj gimnaziji Varaždin poželjeli su im  župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Centri_izvrsnosti_25.jpg

-S učenicima se mnogo radi, za njih se organiziraju brojni sadržaji, a u sklopu svake škole organizirane su zadruge i učenički klubovi i to je doista dokaz da se brine o svemu. Vjerujem da će im sve to pomoći da se nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja lakše usmjere kuda će dalje – hoće li se baviti nekim vidom poduzetništva ili će svoju karijeru nastaviti u akademskoj, odnosno znanstvenoj zajednici. Uvjeren sam da im Varaždinska županija kao osnivač daje jako dobre temelje- rekao je župan Stričak te dodao kako je Varaždinska županija kao osnivač obrazovnih ustanova  posvećena prvenstveno dobrobiti učenica i učenika.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je  naznačio kako je prije sedamnaest godina  bilo 200 učenika, a tada je bio aktualan Centar izvrsnosti iz matematike.

-Danas smo upisali  760 učenika s kojima radi više od 150 mentora. To su brojevi koji sigurno zaslužuju veliko poštovanje i ovakav početak nove školske godine u radu centara izvrsnosti to i zaslužuje – rekao je pročelnik.

Centri_izvrsnosti_27.jpg

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ujedinjeni su u Europski talent centar Hrvatska, a samo u Prvoj gimnaziji Varaždin djeluju tri takva centra - Centar izvrsnosti iz informatike koji je najstariji , zatim Centar izvrsnosti iz biologije, kao i Centar za šah, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić koja vodi Centar izvrsnosti iz informatike za srednje škole.

-Osobno vodim Centar izvrsnosti za srednje škole iz područja informatike i veseli me da postoji interes učenika, naročito za programiranje koje je danas prilično aktualno. Ono što nudimo je radionica izrade nekih gotovih proizvoda koja uključuje 3D dizajn, 3D printanje, programiranje mikrokontrolera i sklapanje svega u cjeloviti proizvod i to je najčešće proizvod koji se može koristiti kao nastavno pomagalo – kazala je Banić.

Napomenimo kako su Centri izvrsnosti Varaždinske županije u 17 godina svog djelovanja postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti u brojnim županijama i gradovima Republike Hrvatske. U tih 17 godina kroz centre izvrsnosti prošlo je oko 11.800 učenika osnovnih i srednjih škola. Danas radi 12 centara izvrsnosti iz znanja i pet strukovnih centara izvrsnosti, a od ove godine tu je i novi program - Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku.