Obilježena 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“ Foto: USJP Roda

Obilježena 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“

vv | 21.3.2024. u 10:21h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 18. ožujka 2024. godine, Specijalna jedinica policije PU varaždinske "RODA" svečano je obilježila svoju 33. godišnjicu osnutka. Ova značajna obljetnica počela je s dubokim poštovanjem prema svim policajcima koji su oblikovali povijest ove specijalne jedinice.

Sveto misno slavlje, koje je održano u Crkvi Sv. Nikole u Varaždinu, predvodio je policijski kapelan Policijske uprave varaždinske, vlč. Ivica Horvat. Taj svečani čin bio je prvi korak u odavanju počasti svim poginulim i preminulim pripadnicima specijalne jedinice policije, kao i svim ostalim policajcima koji su izgubili živote u službi zaštite domovine. Nakon Svete mise, održana je svečanost polaganja ruža ispred spomen obilježja posvećenog poginulim i nestalim policijskim službenicima PU Varaždin tijekom Domovinskog rata. Polaganjem ruža odana je duboka počast i zahvalnost svim pripadnicima Specijalne jedinice policije "RODA" Varaždin, kao i svim hrabrim policajcima koji su svojim životima platili cijenu slobode. Ova gesta simbolizirala je trajno poštovanje i sjećanje na njihovu hrabrost i žrtvu te njihov neizbrisiv doprinos u očuvanju mira i sigurnosti.

Program se nastavio čitanjem povjesnice i imena svih onih koji su hrabro služili, neki od kojih su platili najveću moguću cijenu za slobodu naše zemlje. Ti su ljudi ostavili neizbrisiv trag u srcima svojih sugrađana. Svečanost je dostojanstveno završila prigodnom molitvom i blagoslovom Spomen obilježja.

Osim ratnih pripadnika SJP PU Varaždinske "RODA", imali smo čast ugostiti mnoge počasne goste, među kojima su bili i članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda - gospodin Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, izaslanik Ravnateljstva policije - načelnik PU Varaždinske, gospodin Predrag Benčić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a RH general Mladen Markač, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić, izaslanik načelnika Policijske uprave međimurske gospodina Ivana Sokača, ratni zapovjednik SJP „Alfa“ Zagreb Vladimir Faber, ratni načelnik PU Varaždinske Ivan Žitnjak, ratni načelnik PU Karlovačke Dubravko Derk, policijski kapelan Policijske uprave varaždinske velečasni Ivica Horvat, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svi oni su svojom prisutnošću potvrdili važnost ovog dana u nacionalnoj memoriji.

Nakon svečanosti, u prostorijama Studentskog centra u Varaždinu, održan je Izvještajno-izborni Sabor Udruge specijalne jedinice policije "RODA" Varaždin. Predsjednik udruge Dražen Vitez obratio se prisutnima te podnio detaljno Izvješće o radu Udruge. Pritom su predstavljeni i planovi rada za nadolazeće razdoblje, kao i financijski plan. Izvješća su također podnijeli Sud časti i Nadzorni odbor.

Udruga specijalne jedinice policije "RODA" Varaždin sa zadovoljstvom ističe 2023. godinu kao jednu od uspješnijih do sada. To je rezultat uspješne provedbe niza projekata financiranih od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Europskog socijalnog fonda, Ministarstva hrvatskih branitelja te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Također, značajnu podršku pružili su i lokalne i regionalne uprave te profitni sektor. S punim optimizmom gledamo u budućnost i vjerujemo u uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti i projekata u 2024. godini. Nastavit ćemo s intenzivnim ulaganjem u razvoj civilnog društva i podršku braniteljskoj populaciji.