"O neuspjehu i nebitnome": Varaždinac Filip Rutić napisao roman o mladima koji se čita u dahu

Julijana Marčec | 1.5.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

"Beskompromisan, sjajan generacijski roman o trenucima kad prestajemo biti mladi i postajemo odrasli, koji se čita u dahu"

U podrumu Centra za mlade i nezavisnu scenu P4 prošlog je petka, 28. travnja, predstavljen prvi roman mladog Varaždinca Filipa Rutića.

Rutićev roman "O neuspjehu i nebitnome" tiskan je početkom ožujka, a prvo je predstavljen zagrebačkoj publici na tribini Tri u sedam u knjižari Fraktura. Tom je prigodom istaknuto kako je mladi Varaždinac napisao beskompromisan, sjajan generacijski roman o trenucima kad prestajemo biti mladi i postajemo odrasli, koji se čita u dahu.

"O neuspjehu i nebitnome" je roman o mladima koji su gubitnici u svijetu koji se naočigled raspada. On govori o neuspjehu kao jedinoj mogućoj filozofiji u ovome trenutku, ali i o svemu nebitnom što taj trenutak čini podnošljivim i vrijednim življenja.

- Riječ je o autofikcijskom romanu, koji sam pisao više od godinu dana, a još toliko nam je trebalo da ga uredimo i pripremimo za tiskanje. Na tekstovima, preslagivanju poglavlja i svemu što je bilo potrebno radio sam s urednicom knjige Monikom Herceg - rekao je Filip Rutić dodavši kako je njegov prvijenac zapravo svojevrsni presjek života jednog studenta sociologije koji se nalazi na razmeđi između dva grada - Varaždina i Zagreba, gdje se lomi njegov identitet koji je stvorio u rodnom gradu, i onog koji stvara preseljenjem u Zagreb zbog studija.

Kako je sve počelo, što mu je bilo poticaj da napiše ovaj roman te planira li njegov nastavak, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...