SCENA ROGOZ  "Šapat duše" Tamare Kučinović, predstava o ljudima koji su postali broj... Foto: HNK Varaždin

SCENA ROGOZ "Šapat duše" Tamare Kučinović, predstava o ljudima koji su postali broj...

VV | 27.12.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Na redu je još jedna premijera varaždinskog HNK: u petak, 29. prosinca u 18 sati održat će se lutkarska predstava "Šapat duše", autorski projekt Tamare Kučinović koji će biti praizveden na Sceni Rogoz.

U ovoj predstavi autorica se bavi problemom izbjeglištva kao jednim od ključnih političkih i etičkih problema početka ovog stoljeća. U vrijeme neizvjesnosti, podrhtavanja svijeta, razaranja ljudskih duša, kidanja struna obitelji, gubitka najbližih, bezosjećajnog otimanja identiteta onima koji traže bolji život, onima koji bježe iz svojih domova, možemo učiniti samo jednu stvar, progovoriti o njima, i vratiti im njihova lica, osobnosti i sudbine.

- Ovo je priča o ljudima koji su preko noći izgubili svoju suštinu, zakopali ju duboko u središte sebe i na nju zaboravili. Ovo je priča o ljudima kojima je naprasno oduzeto ono po čemu su oni baš oni i nitko drugi. O ljudima koju su postali ime i broj. O ljudima koji su u sekundi izgubili dom. Dom u kojem se njihova suština odražavala u njihovim postupcima, dom u kojem je su bili baš ono što jesu i ništa drugo, dom u kojem je sreća bila njihov nazivnik. Ovo je priča o ljudima čiju su svrhu uništile bombe, maslinasto zeleni zrakoplovi, olovan fijuk metka posred plavetnog neba, kalašnjikov usred dnevnog boravka, metalan miris krvi u spavaćoj sobi i prašina. Hrpetine prašine. Ostaci njihovog doma. Života. Ljubavi. Nadanja. Želja. Njihove suštine. Ovo je priča o ljudima koju su morali napustit sebe. I postati Nitko. Ime i broj. Problem ljudskog društva. Nevažan podatak na papiru. Nitko - navodi redateljica Kučinović.

Lutkarska predstava za svakog čovjeka pokušat će od svojih likova satkanih od ostataka svijeta, učiniti ljude od krvi i mesa. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Molnar, autorica i kostimografkinja lutaka je Alena Pavlović, dok su za glazbu zaduženi Ivana Đula i Luka Vrbanić. U predstavi glume Filip Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Nikša Eldan, Sara Ipša te Marinko Leš.

Reprize "Šapata duše" na rasposredu su 21. siječnja u 17 sati te 23. siječnja u 20 sati na Sceni Rogoz.