Čipkarica Karmen Dubovečak otkrila: Kako se radi i zašto je lepoglavska čipka posebna? Foto: Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i predsjednica Ekomuzeja

Čipkarica Karmen Dubovečak otkrila: Kako se radi i zašto je lepoglavska čipka posebna?

Tamara Bregović | 14.9.2023. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

Službeno otvorenje je u petak u 19 sati, a u 20.30, nakon svečanog podizanja festivalske zastave, slijedi tradicionalni vatromet

Poznata po višestoljetnoj tradiciji izrade čipke na batiće, Lepoglava će od 15. do 17. rujna ponovo biti čipkarsko središte Hrvatske, ali i Europe. Međunarodni festival čipke, 27. po redu, od osnutaka promovira umijeće čipkarenja.

>> Predstavljen program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Vjeruje se da su tehniku čipke na batiće pred nekoliko stoljeća u Lepoglavu sa sobom donijeli pavlini. Stanovištvo je tehniku prihvatilo, danas je kulturna baština, a gradić je i van granica prepoznat kao važno čipkarsko središte.

Nije svaka čipka - “lepoglavska čipka”

No, nije svaka čipka izrađena u lepoglavskom kraju - “lepoglavska čipka”, pojasnila nam je Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i predsjednica Ekomuzeja.

- Na lepoglavskoj čipki posebni su motivi, nacrti koje je pred stotinjak godina izradila naša najpoznatija učiteljica Danica Brossler. Riječ je uglavnom o geometrijskim, cvjetnim i životinjskim nacrtima, a ima i zaštićenih sa starohrvatskih spomenika i suvenira. Neki od najčešćih motiva su pužić, frkač, kiflek, grozdek, loza, purek - govori.

Brossler je bila vrsna dizajnerica, što potvrđuju i priznanja koja je osvajala na svjetskim izložbama - 1937. zlatno u Parizu, a 1939. brončano u Berlinu. Njezin dizajn i danas “živi” među čipkaricama - a ono što je važno - samo se ta čipka može nazivati lepoglavskom čipkom.

- Sve ostalo je samo čipka na batiće - ističe Šoštarić, koja se umijećem čipkarenja bavi dvadesetak godina. Htjela je, kaže, na neki način dati svoj obol čipkarstvu, a i njezina baka bila je čipkarica, i to učenica Danice Brossler.

Nematerijalna baština čovječanstva

Lepoglavske čipkarice najponosnije su osvojenim prvim mjestom 2011. na najvećem svjetskom festivalu čipke u Rusiji, za koji su izradile čipku prema dizajnu Brossler - Ljeto u šumi.

- Gotovo svaka europska zemlja ima neku od tehnika čipke na batiće, ali tehnike koje se rade u Lepoglavi ne rade se više nigdje u svijetu - kaže Šoštarić o čipki koja je 2009. upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

KULTURA, GASTRONOMIJA, ENOLOGIJA... Posjetitelji će ove godine moći razgledati izložbe čipaka iz najpoznatijih hrvatskih čipkarskih središta, ali i najljepše primjerke iz Belgije, Mađarske, BIH, Poljske, Italije, Bugarske, partnera ovogodišnjeg festivala - Slovenije i, po prvi puta, Crne Gore. - Dođite i doživite univerzalnu ljepotu i profinjenost čipki iz devet europskih zemalja i uživajte u bogatoj kulturnoj, gastronomskoj i enološkoj ponudi – pozvao je gradonačelnik Marijan Škvarić na najstariju i najveću manifestaciju u Lepoglavi. Sajam rukotvorstva i starih zanata, koncert Zorana Predina, revija Srednje strukovne škole Varaždin, izložba “Lepoglavski festivali kroz filateliju”, demonstracija izrade čipaka, priredba Okusi Hrvatske i Slovenije, skupovi u okviru Dana europske baštine, samo su dio bogatog programa, najavila je direktorica TZ-a Ljubica Dubovečak. Službeno otvorenje 27. Međunarodnog festivala čipke je u petak u 19 sati, a u 20.30, nakon svečanog podizanja festivalske zastave, slijedi tradicionalni vatromet. Cijena ulaznice za sve izložbe iznosi 2 eura.

Više o 27. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi možete pronaći OVDJE.

predstavljanje_festivala.jpg

FOTO: Ljubica Dubovečak, Marijan Škvarić i Karmen Šoštarić na predstavljanju Festivala

PROGRAM FESTIVALA

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0001.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0002.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0003.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0004.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0005.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0006.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0007.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0008.jpg

cipkarski2023_program_hrv-eng_02_page-0009.jpg

dsaqergt