UDVDR Ivanec na prijemu kod župana, uskoro otvorenje Memorijalnog centra Domovinskog rata

vv | 26.10.2023. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

Župan Anđelko Stričak priredio je prijem za članove predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec, koji već mjesecima s brojnim pomagačima i asistentima rade na uređenju Memorijalnog centar Domovinskog rata Ivanec.

Glavna tema razgovora bila je svečanost otvaranja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, kojeg u prostoru Varaždinske županije u Ivancu završno uređuju UDVDR Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Otvaranje Memorijalnog centra 14. studenoga

Županu su prezentirani opseg i dinamika napravljenih radova, te je upoznat kako je u tijeku završno uređenje unutarnjeg dijela, odnosno sami izložbeni postav, dok je od vanjskih radova još potrebno postaviti rukohvate na ulaznu rampu za osobe s invaliditetom. Stričak je pohvalio angažman braniteljskih udruga i njihovih asistenata, koji su oko 130 kvadrata prostora uredili vlastitim i sredstvima sponzora i donatora, uz pomoć članova udruga na samom izvođenju radova, u kojem su se dijelu također uključili sponzori i donatori, ali i brojni volonteri-pojedinci i udruge s kojima se surađuje.

Najavljeno je i uključivanje Varaždinske županije u program svečanosti otvaranja koje će se održati 14. studenog od 16.30 sati, a sastojati od dokumentarne prezentacije 25. godina rada UDVDR Ogranak Ivanec, te HVIDR-e Ivanec u Kinu Ivanec. Nakon toga će biti upriličena svečanost otvaranja Centra, koji se nalazi u zgradi Varaždinske županije u Arnoldovoj 11 u Ivancu, lijevom krilu zgrade u kojoj je i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Također, zajedno s Memorijalnim centrom Domovinskog arta Ivanec, svečano će biti otvoren i skladišni prostor Gradskog društva Crvenog križa, koje su zajedno uredile spomenute braniteljske udruge s volonterima i djelatnicama Crvenog križa Ivanec.

Stričak pohvalio inicijativu

Župan Stričak pohvalio je ideju i inicijativu ivanečkih braniteljskih udruga da se u Ivancu uredi Centar, gdje će biti prikazan značajan dio novije hrvatske povijesti, u kojem su žitelji bivše Općine Ivanec, današnjih Gradova Ivanec i Lepoglava, te Općina Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća imali nemjerljivu ulogu.

- Bit će to, ujedno i zahvala svima koji su bili uključeni u stvaranje, obranu i oslobađanje Hrvatske - istaknuli su u ivanečkim udrugama.

Svečano otvaranje Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, s kojim je upoznato i Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i sam ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, bit će dijelom opsežnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji će se sastojati od više programa. Naime, već od srijede, 15. studenog, Centar će biti dostupan za razgled svima zainteresiranim građankama i građanima, pojedincima i grupama, te je tako već taj dan, ali i 16. studenog, najavljen dolazak dviju grupa, koje će, uz stručno vodstvo, biti provedene kroz njegov sadržaj. 

Dani sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema

U petak, 17. studenog, održat će se tradicionalni, "9. Dani sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema", projekt kojega su UDVDR i HVIDR-a Ivanec, u suradnji sa župom Ivanec, pokrenule 2015. godine, i od tada se, uz potporu i suradnju grada Ivanca i Ministarstva hrvatskih branitelja, kontinuirano održava. Pa čak i u periodu pandemije korona virusa, doduše, tada u reduciranom obliku, napravilo se sve moguće kako ova manifestacija, koja odiše istinskim pijetetom prema žrtvama Vukovara, ali i svih u Domovinskom ratu, ne bi ni na trenutak bila prekinuta.

Tog će dana na grobljima u Lepoglavi i Kamenici biti odana počast hrvatskim braniteljima s područja Grada Ivanca i Grada Lepoglave poginulim u obrani Vukovara i ubijenima na Ovčari, potom će se u 17 sati služiti Sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene u Ivancu. Po njezinu završetku bit će, kroz gradski park, održana procesije od crkve do spomen obilježja, nakon čega će se na spomen obilježju zapaliti svijeće i pomoliti za sve žrtve Domovinskog rata. Program u petak, nakon odavanja počasti kod Spomen obilježja u centru Ivanca, nastaviti će se u Kinu Ivanec prikazivanjem filma "Šesti autobus" za sve zainteresirane. 

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema bit će okončano sredinom prosinca, tradicionalnim posjetom ivanečkih braniteljskih udruga mjestima sjećanja u Vukovaru, Tovarniku, Lovasu, Iloku i još nekima na području istočne Slavonije i zapadnog Srijema.

"Brinete očuvati dignitet Domovinskog rata"

Župan je pohvalio program obilježavanja te istaknuo da je među najboljima s kojim je do sada upoznat.

- Čestitam članovima Udruge dragovoljaca i veterana ogranak Ivanec. Zaista spadate među udruge koje se najviše brinu da se očuva dignitet Domovinskog rata i na tome vam se kao župan, ali i prvenstveno kao Vaš suborac - zahvaljujem - kazao je, uz ostalo, Stričak, najavivši i na kraju razgovora puni njegov, a i angažman Varaždinske županije na velikom projektu stavljanja u funkciju Memorijalnog centra, ne samo za Ivanec i okolicu, već i za cijelu Varaždinsku županiju.

IMG_4793.jpg

364088250_993640751768774_419223422449012364_n.jpg

393168524_720265880142394_1590896322428302167_n.jpg

358814518_2107460012937989_7135238496378147901_n.jpg

received_1316437899274943.jpeg