FOTO Održava se 1. međunarodni znanstveno-stručni skup o grobljima

Varaždinske vijesti | 14.9.2023. u 15:50h | Objavljeno u Društvo

Okupljeni stručnjaci govorili o povijesnom i kulturnom značaju groblja, ali i drugim važnim temama poput održavanja groblja, gospodarenju otpadom i primjeni novih tehnologija

Prvi međunarodni znanstveno-stručni skup o grobljima danas u hotelu Turist okuplja stručnjake iz javnih ustanova, komunalnih poduzeća, jedinica lokalne samouprave, institucija, te znanstvenike i dobavljače tehnologije i komunalne opreme.

Godinama, desetljećima a sad već i stoljećima Gradsko groblje u Varaždinu dom je mnogobrojnim Varaždincima. Prepoznato u europskim i svjetskim okvirima kao spoj hortikulture i umjetničkih spomenika, varaždinsko groblje podiže ukupnu vrijednost hrvatske parkovne arhitekture i pokazuje model uređenja koji, kako struka kaže, treba slijediti prilikom uređenja groblja.

Ne čudi stoga da je upravo Varaždin odabran kao mjesto održavanja 1. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o grobljima.

O groblju u prošlosti, te važnim temama održavanja, gospodarenju otpadom i primjeni novih tehnologija govore stručnjaci iz javnih ustanova, komunalnih poduzeća, jedinica lokalne samouprave, institucija, te znanstvenici i dobavljači tehnologije i komunalne opreme.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj zaželio je dobrodošlicu predavačima i sudionicima konferencije, te istaknuo kulturnu i povijesnu važnost varaždinskog groblja kao i potrebu čuvanja baštine njegovog osnivača Hermana Hallera:

- U sklopu proslave 250. obljetnice Varaždinskog groblja jučer je otvorena izložba u kripti Župne crkve Sv. Nikole u Varaždinu, a danas je organiziran ovaj znanstveno – stručni skup o grobljima koji okuplja struku iz cijele Hrvatske i goste iz susjedne Slovenije. Varaždinci se ponose našim grobljem i mi ga nastojimo očuvati. Napravljene su analize stanja zelenila na groblju koje ukazuju na loš sastav tla, što nam, uz klimatske promjene, predstavlja velik izazov – primjerice za očuvanje tuja. Zato je današnji skup odlična prilika da se raspravi o novim tehnološkim alatima i inovacijama koje nam mogu pomoći kako bi još unaprijedili brigu o groblju i omogućile nam da očuvamo njegovu povijest i kulturnu baštinu. Naši sugrađani ga doživljavaju i kao simbol grada i kao park stoga nam je jedan od prioriteta brinuti o ovom vrijednom spomeniku parkovne arhitekture.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj precizirala je teme skupa.

- Osim povijesnih tema o osnivanju i upravljanju grobljem, na skupu se govori o unapređenju sustava upravljanja otpadom na groblju, zaštiti i održavanju zelenila, digitalizaciji pogrebnih usluga, umjetnoj inteligenciji na grobljima, informatizaciji upravljanja i drugim zanimljivim temama. Drugi dan skupa rezerviran je za studijske posjete Gradskom groblju u Varaždinu i Židovskom groblju. Sudionicima ćemo prezentirati i kako koristimo električna vozila u održavanju groblja, gdje smo pioniri u primjeni zaokruženog sustava elektromobilnosti u ovim djelatnostima.

Ovaj znanstveno – stručni skup održan je u sklopu obilježavanja 250 godišnjice prvog poznatog zapisanog ukopa na varaždinskom groblju. Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te varaždinski Parkovi, a pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora, Grad Varaždin i Udruga gradova.

Povodom znamenite obljetnice, u kripti crkve Sv. Nikole otvorena je i izložba „250 godina varaždinskog groblja“ koja se može besplatno posjetiti do 7. listopada.