FOTO Održana promocija nove zbirke pjesama "Krvozemlje" najnagrađivanijeg hrvatskog književnika Denisa Peričića

VV | 19.1.2024. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" sinoć je predstavljena nova zbirka pjesama varaždinskog autora Denisa Peričića. O knjizi su govorili književnik i urednik knjige Mladen Kopjar, književnik i književni kritičar Tomislav Šovagović, književnik Darko Pernjak i sam autor. Nova zbirka pjesama priznatog varaždinskog pisca privukla je i veliku pozornost varaždinske publike, a evo što je o knjizi napisao Darko Pernjak u pogovoru "Krvozemlja".

- Zbirka "Krvozemlje" svojevrsni je nastavak prethodne zbirke pjesama "105 godina samoće", nagrađene Nagradom “Pasionska baština” 2019. godine i uvrštene u finala nagrada “Kamov” i “A. B. Šimić” 2022. godine. U "105 godina samoće" autor nas vraća u prošlost, na početak Prvoga svjetskog rata, i vuče nas kroz povijest prema sadašnjosti uvjerljivo kroz scene koje kao da je sam proživio. Pjesme, formalno pjesme u prozi, iz zbirke "105 godina samoće", govor su s prve crte bojišnice, iz samoće rovova, svijet je to sagledan očima zdrave logike, opisan zapažanjem nepristranog promatrača. Jasno nam se ukazuje bespomoćni pojedinac u raljama iracionalnih ratnih huškača. U "Krvozemlju" je govor još neposredniji, brutalniji, zbog čega odabire klasični pjesnički izraz, slobodan stih i strofe. Originalnim umjetničkim postupkom naglašava se surovost obrađenih stradanja.

O autoru:

Denis Peričić (Varaždin, 21. kolovoza 1968.) je pjesnik, prozni, dramski i znanstveno-stručni pisac, esejist, kolumnist, antologičar, prevoditelj, publicist, urednik, lektor te književni povjesničar, kritičar i teoretičar. Profesor je kroatistike i južnoslavenskih filologija te magistar znanosti o književnosti. Usavršavao se u Beču, Budimpešti i Londonu. Autor je 60- ak znanstvenih i stručnih radova. Najnagrađivaniji je hrvatski književnik, s više od 100 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je najvišeg priznanja za umjetničko stvaralaštvo - godišnje Nagrade “Vladimir Nazor” u kategoriji književnosti za roman San o Križaniću, za 2022. godinu. Dobio je nagrade “Marin Držić”, “Pasionska baština”, “Sfera”, “Katarina Patačić”, pet nagrada za najbolji hrvatski književni putopis, nekoliko međunarodnih nagrada, nagradu Goethe-Instituta te mnoštvo drugih. Dobitnik je Nagrade Varaždinske županije i Medalje Grada Varaždina te Nagrade za životno djelo Grada Varaždina. Radovi su mu uvršteni u 20-ak antologija. Knjige su mu prevedene na češki i španjolski, a pojedinačni radovi na engleski, njemački, poljski i makedonski jezik. Objavio je romane Hrvatski psycho, Netopir, Idoli, Spiritisti, Travanj i San o Križaniću, knjige drama Pekel na Zemli, Netopir i Ima jena vekša sila, više zbirki priča i zbirki pjesama, stručne knjige Petrica Kerempuh u europskom kontekstu, Zavičajnost Miroslava Krleže i Fernando Consag - Textos y testimonios, knjige eseja i kolumni te niz antologija. Prevodi s engleskog jezika, urednik je i priređivač, pisac pogovora i lektor stotinjak knjiga, uglavnom vrhunskih prijevoda svjetskih književnih klasika.