FOTO Dan kada je Tovarnik plakao: Braniteljske udruge odale počast žrtvama

vv | 4.2.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Izaslanstvo UDVDR Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec boravilo je u srijedu i četvrtak u Tovarniku, gdje je sudjelovalo na komemorativnom skupu "Dan kada je Tovarnik plakao", kojim je obilježena 26. godišnjica od masovnog pokopa mještana stradalih u srpskoj agresiji 1991. godine.

Komemoraciji se odazvalo više stotina mještana Tovarnika i školske djece, izaslanici Sabora, Vlade, Ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, županije Vukovarsko –srijemske, okolnih gradova i općina, braniteljskih udruga i drugih.

Nakon pozdrava okupljenima na kod spomen obilježja neposrednog kod općinske zgrade, himnu 'Lijepa Naša' je otpjevala učenica Leona Doknjaš.

Uslijedio je prigodni govor, pa čitanje imena poginulih, ubijenih i nestalih Tovarničana, te kratki recital učenica OŠ “Antun Gustav Matoš”.

Potom su izaslanstva na spomen obilježje položila cvjetne aranžmani i zapalila svijeće trobojnice.

Brojni mještani i gosti uputili su se zatim u Koloni sjećanja prema mjesnom groblju „Svetog križa“, gdje su također izaslanstva položila vijence i zapaljene svijeće.

Molitvu na groblju te svetu misu za sve poginule i nestale u župnoj crkvi predvodio je velečasni Stjepan Vukovac, župnik župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste, a potom je u Vili Tovarnik upriličeno prigodno druženje domaćina, gostiju i uzvanika.

Podsjetimo, 31. siječnja 1998. godine na lokalnom groblju pokopani su posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini groblja. Taj dan ostao je upamćen kao "Dan kada je Tovarnik plakao".

Tovarnik, selo na krajnjem istoku Hrvatske, okupiran je 22. rujna 1991. godine. U danima koji su uslijedili ubijeno je više desetaka Hrvata, mnogi su odvedeni u logore u Vojvodinu, a starci koji su ostali na svojim ognjištima trpjeli su stalna maltretiranja. U masovnoj grobnici pronađeno je i tijelo jedinog katoličkog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu - velečasnog Ivana Burika.

U Tovarniku je tijekom Domovinskog rata ubijeno, poginulo i nestalo 75 mještana. Na žalost, to je još jedan od masovnih zločina u Domovinskom ratu za kojega nitko nije odgovarao, kako je navedeno u obraćanju.

Podsjećamo, ljeti 1991. godine, u obrani Tovarnika sudjelovali su i hrvatski branitelji šireg ivanečkog područja, najviše pripadnici ivanečke policije, među kojim su neki bili i teško ranjeni, te tim povodom UDVDR Ogranak Ivanec već nekoliko godina održavaju prisne odnose s Tovarnikom i redovito odaje počast žrtvi mještana u Domovinskom ratu.

U Tovarniku su, uz ostalo, tijekom 2019. godine snimljeni dijelovi dokumentarnog filma Zaboravljena mladost, kojega je za edukativne potrebe napravio UDVDR Ogranka Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec.

Spomenimo da je u završnom dijelu posjeta izaslanstvo UDVDR primljeno u uredu načelnika Anđelka Dobročinca, kojemu je izražena zahvalnost za poziv na komemoraciju.

Uručeni su mu darovi s motivima Planinarskog grada Ivanca, koje su osigurali Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec, te sponzorski ivanečkih lokalnih tvrtki Hotel Orion i Elektro Kuno d.o.o.

Načelnik se zahvalio na odazivu, uzvratio darovima gostima, te prihvatio poziv da, prvom prigodom, posjeti ivanečki kraj.

Putem na povratku iz Tovarnika počast stradalima odana je na spomen obilježju Minsko polje obližnjem u Lovasu, na Ovčari, Memorijalnom groblju u Vukovaru, te još nekim mjestima sjećanja u Vukovaru i okolici.

- Iskreno zahvaljujemo načelniku Anđelku Dobročincu, predsjedniku općinskog vijeća Dubravku Blaškoviću, djelatnicima Općine Tovarnik, svim mještankama i mještanima Tovarnika na toplom i srdačnom prijemu i gostoprimstvu - istaknuli su.