Dječji vrtić Radost iz Ludbrega jedan je od Europskih talent točaka

Varaždinske vijesti | 14.9.2023. u 19:16h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić "Radost" u Ludbregu dio je Županijskog projekta Europskih talent točaka kojeg vodi Varaždinska županija, dogradnjom vrtića za koju je projekt već odobren, planira se osigurati i prostor za mini STEM učionice u predškolskom odgoju i obrazovanju, što je moguće i zahvaljujući tome što je dio zaposlenika vrtića uspješno prošao edukacije u međunarodnom RITHA programu čime se vrtić Radost upisao u europsku mrežu za podršku darovitoj djeci.

- Dječji vrtić Radost ima certifikat kojeg dodjeljuje Europska mreža za podršku talentima. Spomenuta mreža okuplja 25 centara u brojnim državama Europe.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini europski talent centri u Hrvatskoj i naš vrtić je jedna od tih točaka – kaže Zvjezdana Jadanić, ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića Radost Ludbreg.

Dodaje kako se u posljednje dvije godine popularizirala briga o darovitoj djeci i resorno Ministarstvo izdalo je smjernice i kreće se u jaču edukaciju obrazovnog kadra.

- Bez obzira koliko fakulteta završili, jako malo učimo o darovitoj djeci. Nabroje se teorije i definicije, ali kako raditi s njima, koji su sve problemi o tome više doznajemo na specijaliziranim edukacijama i to je upravo nešto što treba potencirati kako s odgajateljima tako i s učiteljima – kaže Jadanić.

Upravo s tim ciljem, kako kaže, organizirane su talent točke kao mjesto prenošenja znanja, razmjene iskustva i stvaranja jednog stručno-znanstvenog centra u kojem bi upravo odgajatelji iz ovog dijela Hrvatske mogli pohađati edukacije.

- Mi smo tako postali jedan od kandidata za razvoj takvog centra, a temelj za to bile su prethodno odrađene edukacije na nizozemskom sveučilištu. Psihologinja i ja prošle smo godinu dana edukacija za rad s darovitom djecom gdje smo dobili više teorije, a manje prakse. Potom smo završili još edukacije u stručno-razvojnom centru u Zagrebu u trajanju od godinu dana i to je bilo više usmjereno ka načinu rada s djecom, kako ih otkriti i raditi s njima – rekla nam je ravnateljica.

Darovita djeca su prema njihovim dosadašnjim iskustvima vrlo često djeca smanjenje pozornosti, često i veliki perfekcionisti. Ponekad im je izazov rezati sa škaricama, ali zato su u stanju napraviti Titanic od lego kocaka.

- Izazov je raditi s takvom djecom kako roditeljima tako i nama koji ih pratimo kroz obrazovni put. Često nažalost nemamo dovoljno vremena posvetiti im se i zato su ovakve talent točke odlična prilika za njih. U cijelu priču o darovitosti ušli smo preko Erasmus projekta kroz kojeg smo uspjeli nabaviti kvalitetnu didaktiku i stvarno smo odlično pripremljeni za STEM područje – kaže ravnateljica.

Kroz Erasmus projekt djeca su se upoznala s magnetizmom, obnovljivim izvorima energije, mikroskopiranjem.

- Stvorila se tu ekipa od petero, šestero djece zainteresirane za STEM. Taj naš projekt u riječi je imao i a, dakle STE(a)M što znači da je uključivao i art, odnosno umjetnost i kreativnost. Kad smo još i to analizirali imali smo ukupno petnaestak djece, neki od njih imali su digitalne kompetencije, jedni umjetničke i tako smo podijelili interese i usmjeravali ih u radu – objašnjava ravnateljica.

Varaždinska županija ustrojila je tim ljudi koji rade na razvoju centra, a uključilo se šest vrtića i to onih u kojima rade djelatnici koji su završili program usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska.

Zadužena za ustroj razvoja ove mreže bit će dr. sc. Jasna Cvetković-Lay, čije je područje specijalnosti rana identifikacija i kreiranje programa za darovite.

- Ludbreg će kao prvi grad u Hrvatskoj imati Newton sobe i vjerujem da rano prepoznavanje darovite djece, dakle već u vrtićkoj dobi olakšava daljnji obrazovni proces. Taj znanstveni centar u izgradnji veliki je doprinos cijeloj ovoj priči jer vremena se mijenjanju, digitalno je doba, a mi nekako nastojimo sve povezati u jednu pozitivnu cjelinu – zaključuje ravnateljica.

Lijepoj budućnosti ludbreškog vrtića u prilog ide i projekt „Dogradnja, rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića „Radost“ Ludbreg“ koji je usmjeren na ulaganje u rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića s ciljem povećanja infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za povećanje dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Ludbrega.

Nositelj projekta je Grad Ludbreg, a partner na projektu je Općina Rasinja. Dogradnjom dječjeg vrtića povećat će se broj mjesta u vrtiću za 44 djece koja će biti smještena u 3 nova dnevna boravka.

Ukupna vrijednost projekta je 3.672.000,00 kuna, odnosno 487.358,15 EUR.

- Obrazovanje je posebno važna komponenta budućnosti svakog grada. Temelj na kojem počiva svako obrazovanje je predškolski odgoj i prema raspodjeli poslova u Hrvatskoj taj posao je u nadležnosti gradova i općina. Prije nekog vremena smo završili projekt dogradnje našeg gradskog vrtića, ali prošle smo godine prijavili i dobili novi eu projekt treće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo i time simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Pored toga našim tetama u vrtićima osigurali smo najbolje uvjete za rad, a to nam se vraća i certificiranjem Dječjeg vrtića Radost kao vrtića koji prepoznaje darovitost u djece i od samih početaka ju usmjerava u pravom smjeru – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Galerija slika