DAN FRIZERA Verica Kovačić iz Sračinca: htjela biti učiteljica, ali postala frizerka i nikad nije požalila! Foto: Krešimir Đurić

DAN FRIZERA Verica Kovačić iz Sračinca: htjela biti učiteljica, ali postala frizerka i nikad nije požalila!

IHR/Varaždinske vijesti | 30.4.2024. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

Današnji datum, 30. travnja u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan frizera. Bez njih je teško zamisliti današnji život, jer oni nas čine ljepšim i zbog njih se osjećamo bolje. No ova struka nije nimalo laka. Zahtjeva puno rada i odricanja jer se trendovi mijenjaju iz godine u godinu, a to jako dobro zna Verica Kovačić, vlasnica frizerskog salona "Verica", koji će iduće godine proslaviti 35. godina rada.

Nije bilo uvijek lako

Svoju uspješnu poslovnu priču Verica Kovačić pokrenula je 1990. godine kada je odlučila u Sračincu, gdje se udala, otvoriti obrt.

- Nakon što sam završila školu, pet godina radila sam i “tesala” zanat u tadašnjem frizerskom salonu, kojeg je vlasnica, nedugo nakon što sam otvorila vlastiti frizerski salon, zbog zdravstvenih razloga morala zatvoriti. Dugo godina moj salon bio je jedini na potezu od Varaždina pa sve do Cestice. Iako je mušterija uvijek bilo, bilo je godina kada nije bilo lako te je izazovno bilo poslovati, posebno kada sam otvorila salon jer počeo je Domovinski rat - prisjetila se vlasnica frizerskog salona "Verica", jednog od šest frizerskih salona koji posluju na području općine Sračinec, a koji u toj općini ima najdužu tradiciju.

DSC_0708_batch1.jpg

S godinama se broj klijenata povećavao, pa je salon kroz godine i dogradila.

- Počeli smo s jednom prostorijom, a kako se broj mušterija povećavao ukazala se potreba za proširenjem. Nekada sam imala zaposlene i tri djelatnice s obzirom na to da smo pružali i druge usluge uljepšavanja, međutim, s vremenom sam se vratila svojoj struci, frizeraju - kaže Kovačić i otkriva da zapravo nikad nije ni htjela biti frizerka, već - učiteljica!

- Čak sam i upisala školu, no moji roditelji su mi govorili neka upišem za frizerku jer ću jednog dana otvoriti vlastiti salon. Na kraju sam "popustila", upisala za frizera i tu sam struku s vremenom zavoljela, što najbolje potvrđuje gotovo 40 radnog staža. Moram priznati da zbog toga što sam postala frizerka nikad nisam požalila. Komunikativna sam, uvijek sam imala i imam dobre klijente s kojima malo porazgovaram, ako stignemo popijemo i kavicu. Uistinu mi je svih ovih godina bilo lijepo raditi - istaknula je.

DSC_0727_batch1.jpg

Kaže da je za uspjeh poslovanja najvažnija upornost, marljivost, ali i puno odricanja.

- Po prirodi sam uporna i sama sebi se uvijek iznova želim dokazati, no svega ovog ne bi bilo bez moje obitelji, koji su mi velika podrška - kaže Kovačić.

Uvijek u trendu

U svom radu prošla je i brojne edukacije po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu jer to je struka gdje uvijek moraš imati nove stilove šišanja, bojanja kose i frizura, a materijale koji se koriste stalno se mijenjaju i dolaze novi. Kroz njezin salon prošli su i brojni učenici koji se školuju za frizere.

Žao joj je što salon neće nitko preuzeti iz obitelji, jer sin joj nije te struke. Ipak, nakon što ostavi škare i ode u zasluženu mirovinu nada se da se tradicija najstarijeg frizerskog salona ipak održati.

- Prostor ću vjerojatno iznajmiti nekome te struke jer riječ je o uhodanom poslu, a i doista bi mi velika želja bila da se i dalje održi ovaj salon koji ima najdužu povijest u našoj općini - istaknula je vlasnica frizerskog salona Kovačić.