Zlorabio položaj i oštetio državu za gotovo pola milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 3.6.2017. u 12:24h | Objavljeno u Crna kronika

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu, Dragutin Funda iz Lepoglave, bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme, Republici Hrvatskoj mora platiti gotovo pola milijuna kuna odštete s kamatama.

Bivši ravnatelj je lani pravomoćno proglašen krivim zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Osuđen je na deset mjeseci zatvora, ali uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

Štetna radnja tuženika kao i njezina protupravnost razvidna je iz razloga što je tuženik kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme i to na teret državnog proračuna ugovorio s ANTERRA d.o.o. Zagreb poslovni najam osobnog automobila bez potrebne suglasnosti Vlade s višegodišnjim zaduživanjem i bez provođenja zakonom propisanog postupka javne nabave, znajući da mu kao ravnatelju uprave organizacije prema Odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila na teret državnog proračuna ne pripada.

Najam osobnog automobila stajao je čak 2.728,49 eura mjesečno, a nakon godinu dana, u srpnju 2009., Funda je raskinuo ugovor pa je plaćena i naknada za prijevremeni raskid.

Nakon što je presuda protiv Lepoglavčana Funde postala pravomoćna, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je u ime Republike Hrvatske u parničnom postupku zatražilo nadoknadu štete, u čemu su uspjeli.

- Na teret proračunskih sredstava isplaćeno je 449.622,10 kuna, a uz to je za unajmljeni automobil na ime kupnje četiri auto gume utrošeno još 6.832 kuna proračunskih sredstava – navedeno je u presudi Općinskog suda u Varaždinu.

Fundi je naloženo da Republici Hrvatskoj isplati ukupno 456.454 kuna s kamatama u roku od 15 dana. Uz to, mora nadoknaditi i 17.500 kuna parničnog troška.

Na presudu ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dostave, a u nepravomoćnoj presudi varaždinskog suda istaknuto je da Funda tijekom cijelog postupka nije htio podići tužbu, kao ni pozive za ročišta, pa je za ročište održano 23. svibnja uredno pozvan putem E-Oglasne ploče.