Zbog ovisnosti „pukao“, a sad mu prijeti kazna i prisilni smještaj u ustanovu

vv / dorh | 20.7.2019. u 11:33h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo optužnicu protiv 52-godišnjaka zbog počinjenja protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, oštećenja tuđe stvari, teške krađe te narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

Okrivljenika se tereti da je tijekom noći 19. lipnja u jednom mjestu u okolici Varaždina, znajući da se u kućama nalaze ukućani koji spavaju, bacio u prozor spavaće sobe jedne kuće metalni držač zastave, a u prozore druge kuće sjekiru, kameni blok, glačalo i metalno dlijeto, čime je razbio stakla na prozorima, ali nikoga nije uspio ozlijediti.  Sve to je napravio u stanju neubrojivosti zbog dugogodišnje ovisnosti o alkoholu, u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima.

Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti i da je potom provalio u vikendicu u blizini i u njoj boravio skrivajući se od policije do 21. lipnja, kada je pronađen, kao i da je početkom svibnja sjekirom razbio staklo i provalio u vikendicu iz koje je uzeo više boca žestokih alkoholnih pića.

U optužnici je predloženo da se 52-godišnjaku odredi prisilni smještaj u odgovarajućoj ustanovi prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te da mu se do donošenja odluke produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.