Zbog obračuna sa stanoprimcem i prijateljima kažnjena s 210 kuna Foto: ilustracija

Zbog obračuna sa stanoprimcem i prijateljima kažnjena s 210 kuna

vv | 28.1.2019. u 19:51h | Objavljeno u Crna kronika

„J... vam B.. mater, I... vam mater!“, vrijeđala je, vikala i psovala Luku K., Zvonimira H. i Matiju Č. stanodavka Biserka O. iz Varaždina u listopadu prošle godine na dvorištu obiteljske kuće. Uz to, Matiji je bacila kofer niz stupe, a rukom ogrebla Zvonimira po lijevom uhu, a sve iz razloga što je tvrdila kako joj Matija, koji se želio iseliti iz stana,  duguje novce za stanarinu, budući da kao nezaposlena krojačica s troje djece živi od iznajmljivanja soba.

Zbog narušavanja javnog reda i mira, okrivljenu je sud kaznio s 210 kuna,  no ako u roku koji joj je određen za plaćanje novčane kazne plati 2/3 izrečene kazne, dakle iznos od 140 kn, smatrat će se da je izrečena novčana kazna u cijelosti plaćena.

Istovremeno, sud je oslobodio Luku K., Zvonimira H. i Matiju Č. od optužbe da su istog dana na dvorištu obiteljske kuće narušavali javni red i mir tako što bi vrijeđali Biserku O. riječima “Koja si ti budala, makni se, kaj hoćeš?!“.

Optužni prijedlog podnijet je protiv svih četvero okrivljenika zbog remećenja javnog reda i mira. Tijekom postupka Biserka O. je u svojoj obrani navela da je u srpnju 2018. godine iznajmila sobu, koja se nalazi u dvorištu njezine kuće, a u toj su sobi živjeli Matija Č. i njegova djevojka Nikolina K.

-Odnosi im nisu bili loši, a jedini problem je bio u plaćanju podstanarske sobe s obzirom da nikada na vrijeme nije plaćao stanarinu, pa sam mu morala slati poruke da plati, a on je također slao poruke da nema novaca, odnosno da odgodi plaćanje te se izgovarao da nije dobio plaću, da mu šef nije na vrijeme isplatio plaću, rekla je.

Također je primijetila da oni prostorije ne održavaju čistima, pa je i zbog toga morala nekoliko puta reagirati i upozoravati ga na to. S obzirom da on na to nije reagirao, odlučila mu je dati otkaz, što mu je i rekla. Tako je 3. listopada vidjela da se nalazi u svom stanu i otišla je k njemu s ugovorom, a i u namjeri da joj on da iznos od 1.000 kuna, koji joj je još trebao dati. Tada je ona otišla k njemu u sobu te je primijetila da je bio pod utjecajem alkohola. S njim su se u sobi nalazila još njegova dva prijatelja, koji su također bili pod utjecajem alkohola. Tada se ona obratila njegovim prijateljima i rekla im neka oni pričekaju vani dok ona riješi s njim. Na to joj je Zvonimir H. rekao: „Koja si ti budala, makni se, kaj hoćeš?!“.

Nakon toga je otišla k Matiji i počela s njim razgovarati o novcu, a on je tada počeo na nju vikati, tako da je bila iznenađena njegovim ponašanjem. Rekao joj je da mora izaći van iz sobe, a ona je, obzirom da je bila ljuta, uzela njegov kofer i bacila kofer niz stepenice, a tada je došao Zvonimir H. po vanjskim stepenicama kuće te se postavio na nju, tako da je mislila da će ju udariti i cijelo vrijeme psovao: „J... ti B.. mater!“, pa je ona odgurnula njega kada ju je počeo loviti za ruke.

Luka K. je pri tome smirivao Zvonimira, a ona misli da je Matija pozvao njih kako bi oni nju zastrašili, tj. da joj Matija ne da novce, a što Matija nije niti učinio, pa joj je tako ostao dužan jednu najamninu, a toga dana se odselio. Napomenula je da je do opisanog događaja došlo jer su sva trojica bili pod utjecajem alkohola.

Zvonimir H. je u svojoj obrani rekao da ga je tog dana. nazvao Matija Č., koji ga je zamolio da dođe sa svojim autom do kuće u kojoj je on podstanar i da mu pomogne prevesti neke osobne stvari s obzirom da se selio iz jednog stana u drugi. Kada je došao ispred kuće, tamo se već nalazio, osim Matije, i Luka K. te su oni stajali vani na cesti, tako da je on vozilo parkirao ispred druge kuće. Svi zajedno su ušli u dvorište i vidjeli su stube koje vode prema stanu Matije. U jednom trenutku je izašla ženska osoba, a to je bila vlasnica kuće, koja je počela vikati na Matiju, a zatim i na njih.

-„Pi... vam materina! Šta vi tu radite?!“ te ih je počela naguravati.

Prvo je odgurnula Matiju, a zatim je odgurnula njega i bacila kofer koji je nosio Matija, tako da se kufer otkotrljao po stubama. Tada je on njoj rekao da su oni došli po njegove stvari, međutim ona ih nije slušala, već je počela biti agresivna te je prvo Luku ošamarila po licu, a zatim je nasrnula i na njega tako što je zabila nokat u njegovo lijevo uho tako da je krv potekla, dok je Matiju isto ošamarila.

Pritom je vikala da joj je Matija dužan 2.000 kuna te je smatrala da Matija hoće pobjeći, a da ne plati, te da mu oni u tome pomažu. Tada joj je rekao da se smiri i da pusti Matiju da iz stana uzme i druge stvari, a kada je Matija gurnuo ključ u bravu u namjeri da otključa stan, ona je njega primila za ruku tako da je uspio otključati, a nakon toga je ključ pukao u bravi. On je tada ušao u stan, a ona je i dalje vikala na njih.
 „J... van B.. mater, I... vam mater, đubrad jedna, van iz mojeg dvorišta! Marš van!“, pa su nakon toga izašli van iz dvorišta.

Napomenuo je da nitko od njih nju nije vrijeđao, niti joj rekao ni jednu pogrdnu riječ, već je ona svojim ponašanjem izazvala cijeli događaj pa je zbog toga i Luka pozvao policiju. Napomenuo je da je događaj vidjelo bar još 4 do 5 osoba koje su se nalazile u dvorištu, a to su pretpostavlja stanari i neki radnici koji su nešto farbali.

Napomenuo je da je policajac vidio da mu krv teče iz uha i tek je tada shvatio kako ga je okrivljena povrijedila. Napomenuo je da niti jedan od njih nije bio pod utjecajem alkohola. Istina je da je okrivljena njega odgurnula kada je on krenuo prema vratima stana i nalazio se na stepenicama, jer je ona išla prema dolje, a on prema gore, jer je ona branila da on ide gore prema Matijinom stanu.

Luka K. je u svojoj obrani rekao da je u popodnevnim satima došao zajedno sa Zvonimirom ispred kuće u kojoj je živio Matija Č. koji je njegov budući šogor. On se htio iseliti pa ih je pozvao da mu pomognu odvesti stvari u novi stan. Ušli su u dvorište kuće i sreli su vlasnicu kuće koja se nalazila na prvoj stubi koje vode prema Matijinom stanu. Vidjevši ih, počela je vikati  neka se maknuo van, da nemaju pristupa u stan, „J... ti B.. mater!“… iako oni nisu rekli niti jednu riječ, već su samo pozdravili.

On je krenuo prema stubama u namjeri da ode do stana, pa ga je okrivljena počela naguravati te je u jednom trenutku bacila prazan kufer koji je donio Matiji, a koji je on počeo nositi po stepenicama prema stanu. Kada je krenuo po stubama gore tada ga je okrivljena počela udarati, jedanput ga je pljusnula, a pokušala je i drugi put, ali se uzmaknuo i stavio  ruku na lice. On i Zvonimir su ju smirivali govoreći joj da se smiri, a ona se cijelo vrijeme derala i vikala. U jednom trenutku je i Zvonimira povrijedila na način da ga je noktom raskrvarila po uhu. Kada se događaj zbivao na dvorištu je bilo 5 – 6 ljudi, neki su bili podstanari, a neki radnici. On se ne smatra krivim za nikakav prekršaj jer on svojim ponašanjem ni na koji način nije remetio javni red i mir, niti nije vikao na nju, niti to nije učinio Zvonimir, a ni Matija.

Matija Č. je u svojoj obrani naveo da se  htio iseliti iz stana te je o tome obavijestio okrivljenu. U kuću gdje je živio došli su njegovi prijatelji koji su mu došli pomoći uzeti stvari. Ušli su sva trojica u dvorište kuće i na dvorištu se nalazila okrivljena. Ona mu je istoga dana prije toga rekla da se požuri doći kući prije s posla da joj da 2.000 kuna kako bi ona mogla platiti radnika, a do tog iznosa je došla na način da stanarina iznosi 1.750 kn s režijama, a preostali iznos se odnosi na WC dasku koju je navodno potrgao te čišćenje stana. Tada je on njoj rekao da ide van iz stana, a ona mu je rekla da će moći ići van kada joj da 2.000 kuna pa joj je rekao da će joj platiti za tri dana s obzirom da joj je za prijašnji mjesec platio stanarinu.

On je s njom krenuo po stubama prema stanu, dok su Luka i Zvonimir ostali na dvorištu. Kada su ušli u stan, ponovno je tražila novce od njega, pa joj je on ponovio da će joj platiti samo za 1. do 3. listopada pa je otvorila vrata i počela vikati da je neodgojen i balav te je uzela kufer koji je bio prazan i bacila ga niz stube. Toga dana mu je Luka donio kufer i stavio ga na stube. Tada su Luka i Zvonimir krenuli prema vratima stana, a on se okrenuo leđima u stanu pa je ona iznenada izašla iz stana van i zaključala ga unutra, te je u tom trenutku pukao ključ u bravi i on je ostao zaključan u stanu.

Pogledao je  kroz prozor van i vidio da je Luku ošamarila po licu jer se on nalazio na stepenicama, na vrhu, pa ih je tjerala dolje. Zvonimira je isto pokušavala ošamariti po licu, a dolje ga je noktom povrijedila po uhu tako da mu je išla krv. Pri tome je ona cijelo vrijeme vikala i galamila te govorila da je on doveo tjelohranitelje da nju tuku iako je ona u stvari njih napadala. Cijeli događaj je vidjelo nekoliko osoba koje su se nalazile na dvorištu. Pretpostavlja da se cijeli događaj zbio zato što su njoj toga dana novci bili hitno potrebni, a on je odbijao da joj novce da jer joj nije bio ništa dužan. Napomenuo je  da je policiju zvao Luka i kada je policija tamo došli, okrivljena je i dalje bila agresivna verbalno, vikala je i galamila, pa su ju udaljili od njega. U periodu od 4 mjeseca koliko je tamo stanovao, znao je okrivljenu često puta čuti da viče, galami, psuje na ostale stanare, tako da ga njena reakcija u konkretnoj situaciji nije iznenadila.

Na temelju provedenog dokaznog postupka, u kojem su analizirane obrane svih četvero okrivljenika, utvrđeno je da je prvookrivljena

Biserka počinila prekršaj koji joj je stavljen na teret. Odluka o njenoj krivnji temelji se na uvjerljivim obranama  ostalih okrivljenih, koji su tvrdili da oni nisu ni na koji način svojim ponašanjem narušavali javni red i mir, već su dana 3.10. 2018. oko 17 sati  došli pomoći  Matiji nositi stvari jer se selio iz stana, dok je okrivljena, njegova stanodavka, vidjevši ih vikala na njih i tjerala ih iz dvorišta van.
Osim novčane kazne, 1-okrivljenoj Biserki je izrečen i trošak postupka u minimalnom paušalnom iznosu od 100 kuna.