Zbog nesreće u S. Podravskom policija će građane učiti kako izaći iz vozila koje tone Foto: Foto agencija Sjever/Siniša Sović

Zbog nesreće u S. Podravskom policija će građane učiti kako izaći iz vozila koje tone

M.P./Varaždinske vijesti | 8.2.2017. u 12:02h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog porasta broja prometnih nesreća i porasta broja smrtno stradalih, varaždinska policija nezadovoljna je stanjem sigurnosti na prometnicama Varaždinske županije u 2016. godini. Poručio je to voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec na današnjoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

- Lani se dogodilo 1.212 nesreća što je za četrdesetak nesreća više nego 2015. godine. U nesrećama je poginulo 16 osoba što je za 60 posto više nego godinu prije. 2015. je, naime, poginulo 10 osoba. Od tih 16 poginulih, bilo je pet poginulih pješaka, šest motorista, jedan biciklist i jedan vozač četverocikla, dakle oni najugroženijih sudionika u prometu. No, oni su sami u više od 50 posto slučajeva sami izazvali nesreću ili svojim nepropisnim ponašanjem pridonijeli njihovom nastanku. Usto, indikativno je što je u više od 50 posto nesreća i dalje alkohol uzrok - upozorio je Posavec.

Ostale nesreće događale su se, kaže, zbog nepropisne brzine, oduzimanja prednosti prolaska, no u posljednje se vrijeme sve više pojavljuje i nepropisno kretanje kolnikom. Naime, vozači se iz neutvrđenih razloga ne kreću sredinom trake ili bliže desnom rubu kolnika zbog čega dolazi do njihova slijetanja s ceste, a analizom takvih nesreća utvrđeno je da se pojavio novi problem – distrakcija.

- Riječ je o nepažnji, a distrakcija se u prometu smatra kao ometanje, odnosno skretanje pažnje s prometa. Najčešći i najgori oblik distrakcije je upotreba mobitela, no tu su i jedenje, pijenje, pušenje cigarete, slušanje glasne glazbe - napomenuo je Posavec navevši primjer vozačice koja je, utvrđeno je, pod kamion podletjela i smrtno stradala jer je neposredno prije toga posegnula za bocom vode koja se nalazila na suvozačevom mjestu.

No, iako su sami sudionici u prometu najčešće krivci za nesreće, neke se mogu izbjeći i određenim zahvatima na prometnici. Posavec je tu ukazao na prošlotjednu nesreću u Svibovcu Podravskom u kojoj je poginuo 31-godišnjak. On je kombijem sletio u kanal HE.

- Primjerice, prije izgradnje kružnog toka na raskrižju u Lipovniku ondje smo svake godine imali nekoliko poginulih, no sada ondje više nema nesreća. Gledajući nesreću u Svibovcu, možda bi se postavljanjem zaštitne ograde ubuduće mogle izbjeći takve nesreće, odnosno slijetanja s ceste - napomenuo je Posavec.

Mladi vozač, rekao je pak tijekom sjednice, nije umro zbog zadobivenih tjelesnih ozljeda već se utopio. Zbog toga će policija u idućem razdoblju održavati predavanja na temu kako se izvući iz vozila koje tone.

- Nevjerojatno je kako se o tome ne uči ili u srednjoj školi ili u auto-školi, a svakome se to može dogoditi. Osoba se može izvući iz takve situacije, jedino je potrebno da je prisebna i da ne paničari. Zbog toga će policijski službenici održavati predavanja u srednjim školama i auto-školama, a istovremeno ćemo prema ŽUC-u ići s inicijativom da se u Svibovcu Podravskom, ali i na drugim mjestima gdje postoji opasnost slijetanja u kanal ili rijeku, postave zaštitne ograde - najavio je Posavec.

Označeno u