Protiv optužene Mire Kobal (u sredini) postupak se vodio i na varaždinskom Općinskom sudu Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Žalba na presudu Miri Kobal: Uvjetno osuđena, a prisvajala novac vatrogasaca

| 9.8.2017. u 08:25h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Kaznenog zakona, odnosno zbog presude kojom je uvjetno osuđena, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na prvostupanjsku presudu varaždinskog Županijskog suda kojom je Mira Kobal proglašena krivom zbog krivotvorenja službene isprave, dok je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kobal se, podsjetimo, optužnicom teretila za oštećenje Gradske vatrogasne zajednice Varaždin i Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki za oko 213.000 kuna. ŽDO je sumnjalo da je Kobal, kao knjigovotkinja i kontrolorka u spomenutim vatrogasnim zajednicama, od 2001. do ožujka 2006. s ciljem da si pribavi nepripadnu korist u više navrata potpisivala virmane te podizala novac, koji je zadržavala za sebe, umjesto da uplati VZO-u. Da bi prikrila manjak sredstava u društvima koja djeluju u sklopu GVZ-a, navodila je razne razloge u bianko nalozima.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog potrebe zaštite obiteljskog života. Sudsko vijeće je, naime, uvažilo navode obrane kako Kobal i članovi njene obitelji zbog medijskih napisa imaju neugodnosti na radnom mjestu i u okolini, a optuženoj i njenom suprugu zbog svega se pogoršalo i zdravstveno stanje.

Nepravomoćnom je presudom naposljetku proglašena krivom zbog krivotvorenja službene isprave i osuđena uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od dvije godine, dok je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

- U žalbi se pobija stav suda prema kojem optuženici nije bila povjerena skrb o zaštiti imovinskih interesa pravnih osoba oštećenika, iako je u postupku utvrđeno da je ona kao knjigovođa, administrator i kontrolor-blagajnik bila ovlaštena voditi materijalno-financijsko poslovanje oštećenika, ali je to činila u vlastitu korist i prisvojila novac za sebe. Optuženica je na opisani način, suprotno zaključku suda, ostvarila sva zakonska obilježja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Žalbom se pobija i odluka o uvjetnoj osudi te se argumentira neosnovanost odluke suda i navode razlozi iz kojih slijedi da je bilo opravdano izricanje optuženici kazne zatvora - navodi se, između ostalog, u žalbi Odvjetništva.