Za prijetnju policajcima smrću i uništavanje imovine ZHM-a - rad za opće dobro Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Za prijetnju policajcima smrću i uništavanje imovine ZHM-a - rad za opće dobro

| 16.8.2018. u 18:53h | Objavljeno u Crna kronika

Premda su trojici policajaca prijetili smrću, a jedan od njih je nanio i štetu Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije (ZHM), braća Marko i Goran M. nepravomoćno su osuđeni na rad za opće dobro.

Braću je, naime, Općinski sud u Varaždinu proglasio krivima jer su početkom listopada prošle godine u vremenu od 1.20 do 2.50 sati u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, gdje su zaprimljeni zbog ozljeda zadobivenih prilikom narušavanja javnog reda i mira u Hrženici, pijani galamili po hodniku i vrijeđali medicinsko osoblje. Nakon što su stigla četvorica policajaca, vrijeđali su i njih, ali i govorili da će ih "likvidirati i naknadno riješiti jer ih poznaju".

Usto, Marko M. ujedno je proglašen krivim jer je neposredno prije toga, u čekaonici ambulante ZHM-a, pijan rukom udario po vatrodojavnom alarmu, razbio plastiku i oštetio alarm pri čemu je ZHM-u prouzročio štetu od 945 kune.

Zbog prijetnje, ali i oštećenja tuđe stvari, Marku M. je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od jedne godine, dok je njegov brat Goran M. zbog prijetnje osuđen na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci. No, izrečene su im zatvorske kazne zamijenjene radom za opće dobro, pri čemu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Braća su kazala da se smatraju krivima za kaznena djela koja su im stavljena na teret izrazivši pritom žaljenje i ispričavši se policajcima, a njihova je krivnja – ocijenio je sud – utvrđena i tijekom dokaznog postupka.

- Analizirajući obrane optuženika, sud je utvrdio da su njihove obrane suglasne priloženoj materijalnoj dokumentaciji te iskazima saslušanih svjedoka, pa je nedvojbeno utvrđeno da su počinili kaznena djela. Sud je povjerovao obrani optuženika te iskazima saslušanih svjedoka jer su međusobno suglasni, objektivni i logični te podudarni priloženoj materijalnoj dokumentaciji - navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

Prilikom utvrđivanja kazne braći, sud je kao olakotne okolnosti uzeo što su u cijelosti priznali počinjenje kaznenih djela čime su omogućili brže okončanje kaznenog postupka, ali i što su izrazili žaljenje te obećali da više neće ponoviti kazneno djelo. Usto, Marku M. je kao olakotno uzeto što je otac dvoje malodobne djece, dok je kao otegotna okolnost utvrđena njegova dosadašnja osuđivanost i jačina ugrožavanja zaštićenog dobra. Goranu M., koji je dosad neosuđivan, otegotne okolnosti nisu utvrđene.

Braći je nepravomoćnom presudom ujedno naloženo nadoknaditi troškove kaznenog postupka, a Marko M. mora ZHM-u nadoknaditi i štetu od 945 kune.

Označeno u