Vrhovni sud RH Miljenku Ptičeku izrekao dvogodišnju kaznu zatvora, ali to nije sve

vv | 22.1.2019. u 23:59h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Miljenko Ptiček, bivši direktor varaždinskih Parkova,  broji dane na slobodi. Naime, dvije godine nakon što ga je varaždinski Županijski sud proglasio krivim po pet od 11 točaka optužnice te nepravomoćno osudio na godinu i deset mjeseci zatvora, Vrhovni sud RH je izrekao pravomoćnu presudu kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, pri čemu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 23. prosinca 2010. do 14. travnja 2011. godine. No to nije sve. Naime, Vrhovni sud RH djelomično je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te ukinuo prvostupanjsku presudu u oslobađajućem dijelu, i to u odnosu na tri točke u kojima se Ptiček teretio za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te će mu se u vezi tih točaka ponovno suditi na varaždinskom Županijskom sudu.

Vrhovni sud RH ovakvu je pravomoćnu presudu donio nakon što je žalbe okrivljenog i državnog odvjetnika djelomice prihvatio, a prvostupanjsku presudu djelomice potvrdio, djelomice ukinuo te djelomice preinačio, pri čemu je jedan od sudaca dao izdvojeno mišljenje.

Vrhovni sud tako je ocijenio da nije osnovana Ptičekova žalbena tvrdnja da nije ostvarena povreda kaznenog zakona s obzirom da niti jedan od ispostavljenih, fiktivnih računa iz prvo točke izreke presude nije bio viši od 30.000 kuna pa se radi o više kaznenih djela za koje je nastupila zastara.

-Nasuprot takvoj tvrdnji, optuženik je kazneno djelo opisano pod prvomtočkom počinio s namjerom pribavljanja znatne imovinske koristi na što upućuje sustavnost, upornost i trajanje kaznenog djela, navodi Vrhovni sud u vezi točke u kojoj se Ptičeka teretilo da je uzimao 90 posto, a direktor Ekofruta Pero Kocijan 10 posto, od fiktivnih računa koje je Ekofrut ispostavljao Parkovima na prijedlog okrivljenog.

Ipak, Vrhovni je sud i djelomice prihvatio žalbu Ptičeka. Tako ga je slobodio od optužbe da je u srpnju i kolovozu 2003., kao direktor Parkova za to poduzeće pribavio nepripadno imovinsku korist na štetu Grada Varaždina, tako da je, saznavši da je poduzeće Ekofrut ponudilo rušenje drveća i krčenje šikare za 19.947 kuna, ponudio njegovom direktoru da mu Parkovi plate višu cijenu ali pod uvjetom da se kao izvođač radova prema Gradu Varaždinu prikažu Parkovi, a ne Ekofrut, što je ovaj pristao te su Parkovi ispostavili račun od 81.940 kuna, dok su Ekofrutu platili 28.383 kune.