Eco Smart City: Ludbreg uvodi moderan sustav gospodarenja otpadom Foto: ilustracija

Eco Smart City: Ludbreg uvodi moderan sustav gospodarenja otpadom

Varaždinske vijesti | 14.3.2017. u 19:35h | Objavljeno u Našim krajem

Gradu Ludbregu prošlog su tjedna odobrena tri projekta u vrijednosti gotovo 3.000.000 kuna, a jedan od njih za cilj ima unaprjeđenje područja gospodarenja otpadom.

Riječ je o projektu Eco Smart City u kojem je upravo Grad Ludbreg vodeći partner, dok je partner na projektu Grad Zalaegerszeg Megyei Jogu.

- Kako bi postigli određene ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama, te određuju mjere za suočavanje s njima. Ovime smo još jedanput dokazali usmjerenost Grada Ludbrega ka europskim projektima i oslanjanje na vlastite snage koje su marljivo odradile sve pripreme. Ukupno je bilo prijavljeno 204 projekata po svim tematskim osima, a ukupno traženi iznos od strane prijavitelja bio je 83 milijuna eura što je čak triput više od raspoloživih sredstava. Činjenica da smo za naše građane osigurali tako velik iznos kojim ćemo kroz projekte unaprijediti svakodnevnu kvalitetu življenja itekako su razlog za zadovoljstvo posebice jer je vijest stigla uoči Dana Grada Ludbrega i u godini kada slavimo 20 godina od dobivanja titule grada. Prošle smo godine uspješno završili projekt sanacije odlagališta Meka, već smo nekoliko godina grad primjer u recikliranju otpada, a upravo ovim projektom dodatno ćemo unaprijediti gospodarenje otpadom kako bismo našoj djeci ostavili ljepše sutra - rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ukupna vrijednost projekta je 1.856.667,94 kn, dok je udio Grada Ludbrega 971.702,94 kn. Projekt uključuje uspostavu modernog sustava gospodarenja otpadom koji obuhvaća opremanje podzemnim kontejnerima povezanog s naprednim softverom za praćenje popunjenosti otpadom pomoću mobilnih aplikacija, čime se postiže vremenska učinkovitost, smanjuju troškovi prijevoza te osigurava učinkovito upravljanje ljudskim resursima. Aktivnosti projekta usmjerene na osnaživanje kapaciteta svih dionika uključenih u sustave gospodarenja otpadom te izradu planova i priručnika koji će svim ključnim dionicima pružiti smjernice za učinkovito gospodarenje otpadom prema najnovijim europskim trendovima.

Aktivnosti po projektu uključuju uspostavu pametnih sustava gospodarenja otpadom – pametnih podzemnih kontejnera za otpad te kante za smeće na solarni pogon, kupnju i instalaciju dva ili više podzemnih kontejnera koji će biti montirani u dvorištima stambenih blokova u Ludbregu, svaki 1.100 l i 10 kanta za otpad na solarni pogon s naprednim softverom za praćenje popunjenosti otpadom pomoću mobilnih aplikacija. Softver će pomoći u praćenju otpada u kontejnere, povećati učinkovitost, smanjiti troškove prijevoza i osigurati učinkovito upravljanje ljudskim resursima.

Projekt uključuje razvoj računalnog programa i mobilne aplikacije koja omogućuje komunikaciju s građanima koji jednostavno i brzo mogu prijaviti ilegalna odlagališta, identificirane probleme ili ponuditi prijedloge za učinkovitije upravljanje otpadom. Tehnička specifikacija će se razvijati za svakog korisnika projekta sa specifičnim zahtjevima.