Video-nadzor: Dosad utvrđeno 2.175 prekršaja prekoračenja brzine Foto: VV arhiva

Video-nadzor: Dosad utvrđeno 2.175 prekršaja prekoračenja brzine

| 9.11.2016. u 08:05h | Objavljeno u Crna kronika

Otkako su s 1. lipnja na ulazima u grad Varaždin postavljene kamere za video-nadzor prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, pa do 22. listopada, utvrđeno je čak 2.175 prekršaja prekoračenja brzine kretanja.

Doznajemo to iz PU varaždinske na čiju je inicijativu na lokacijama u Zagrebačkoj ulici, Ulici braće Radića, istočnoj obilaznici (kod Kero-benza), Trnovcu Bartolovečkom i Hrašćici i postavljen video-nadzor. Iako su kućišta postavljena na svih pet lokacija, kamere su samo dvije te ih policijski službenici, ovisno o procjeni, rotiraju.

Vozači tako nikad sa sigurnošću ne znaju u kojem se kućištu nalazi kamera. To očigledno nije znao (ili o tome nije ni mario) niti vozač koji je Zagrebačkom ulicom 6. kolovoza automobilom sa čak 149,4 km/h projurio pokraj kamere. Na toj je dionici inače brzina ograničena na 60 km/h. Upravo je taj vozač, kažu iz PU varaždinske, rekorder po najvećem prekoračenju brzine kretanja.

No, postavlja se pitanje je li mu obavijest o počinjenom prekršaju s predviđenom kaznom na vrijeme dostavljena na kućnu adresu budući da neslužbeno doznajemo da pojedinici, koji su po nekoliko puta prekoračili dopuštenu brzinu kretanja, negoduju što trenutno imaju čak i do 20.000 kuna neplaćenih kazni.

Iz varaždinske policije potvrđuju da je došlo do kraćeg perioda kada obavijesti nisu na vrijeme poslane počiniteljima prekršaja.

- Postoji mogućnost da je početkom rada, odnosno u fazi ustrojavanja svih potrebnih evidencija, skidanja i prijenosa fotografija s uređaja za snimanje te prilagođavanja potrebnih pismena za ispis i slanje podataka, došlo do kraćeg perioda kada se obavijesti o počinjenom prekršaju nisu permanentno odaslale vlasnicima. No, usprkos tome radilo se na poštivanju svih zakonskih propisa koji reguliraju rokove obrade utvrđivanja i podnošenja prekršaja. Ukoliko je pojedini počinitelj prekršaja „nakupio“ veći iznos novčanih kazni, napominjemo da su svi prekršitelji obaviješteni o počinjenom prekršaju i bez obzira na broj počinjenih prekršaja svi su procesuirani - kažu iz policije.

Navode kako počinitelji prekršaja u velikoj većini slučajeva plaćaju novčane kazne, no točan iznos trenutno naplaćenih kazni ne mogu nam dati zbog svakodnevne promjene podataka do koje dolazi prilikom svake uplate novčane kazne. One se, naime, uplaćuju u državni proračun.