Varaždinac zbog tri razbojništva osuđen na 4,5 godine zatvora Foto: Krešimir Đurić

Varaždinac zbog tri razbojništva osuđen na 4,5 godine zatvora

Martina Pižeta | 31.10.2016. u 08:47h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog razbojništva u Konzumu u Laginjinoj ulici, kladionici PSK u Zagrebačkoj ulici te u pekari “Junior” u Jalkovečkoj ulici tijekom kolovoza i rujna ove godine, Varaždinac Matija Marčec nepravomoćnom je presudom Županijskog suda u Varaždinu u četvrtak proglašen krivim te je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Pomogao policiji

Marčec je u sva tri slučaja maskiran, s tamnom potkapom na glavi te crnim rukavicama na rukama, pred kraj radnog vremena ulazio u objekte te, prijeteći zaposlenicama nožem, od njih tražio da mu predaju novac.

Iz Konzuma je tako uzeo 2.473 kune, kladionice 6.009 kuna, a iz pekare 600 kuna. Priznao je krivnju za sva tri razbojništva izrazivši žaljenje te se pojedinačno prilikom prošlotjedne rasprave ispričao svakoj od zaposlenica zbog prouzrokovanog straha i stresa. Na razbojništva je bio prisiljen zbog duga.

- U Bosni sam bio na odsluženju zatvorske kazne od tri godine i jednog mjeseca, no zatražio sam premještaj u Hrvatsku. Jednom sam čovjeku ostao dužan 2.500 KM i odmah po izlasku iz Kaznionice u Lepoglavi početkom srpnja sam ga kontaktirao obećavši mu vratiti dug. Dao mi je određen rok, no kada smo se poslije sreli rekao je da mu novac odmah trebam vratiti jer će ga u protivnom tražiti od moje sestre koja radi u Njemačkoj. Želio sam je zaštititi i nisam imao drugog izbora nego učiniti te tri gluposti. Nije mi bila namjera nikoga ozlijediti, i ja sam bio uplašen kao i zaposlenice, no trebao sam novac. Razbojništvima sam vratio cijelo dugovanje, no stvorio sam si još veći problem - naveo je Marčec kojeg su policijski službenici zatekli nakon što se biciklom udaljavao s mjesta posljednjeg razbojništva.

Iako se preskinuo, primijetili su iste tenisice koje je imao i prilikom razbojništva, a pretresom su kod njega pronašli nož i potkapu. Na mjesto gdje se nalazi odjeća koju je nosio sam ih je uputio.

Upravo je te činjenice sud uzeo kao olakotne okolnosti pri određivanju visine kazne.

Minimalna kazna

- Priznanje krivnje već pri prvom ispitivanju, žaljenje, isprika zaposlenicama te pomoć policiji pri pronalasku dokaza sud je ocijenio kao olakotne okolnosti. No, vaš motiv sudu nije prihvatljiv. Mogli ste na drugačiji način doći do novca koji ste dugovali, a ne počiniti kazneno djelo. Razbojništva nisu bila rješenje - obrazložio je predsjednik Sudskog vijeća nepravomoćnu presudu.

Usto, otegotnim su okolnostima ocijenjene Marčecova dosadašnja osuđivanost te činjenica što je kaznena djela počinio u vrlo kratkom razdoblju, od 10. kolovoza do 6. rujna.

- Za svako kazneno djelo izrečena vam je zakonska kazna od dvije godine i šest mjeseci zatvora što je manje od minimalne zakonom propisane kazne. Ipak, izrečena jedinstvena zatvorska kazna veća je od onih koje su vam dosad izricane. Po mišljenju suda, treba vas na duže vrijeme staviti u zatvor kako biste shvatili značaj svoga postupka - naveo je predsjednik Sudskog vijeća.

Označeno u