Uvjetno osuđena na plaćanje novčane kazne od 2.500 kuna zbog - štakora

| 22.1.2018. u 16:06h | Objavljeno u Crna kronika

S obzirom da je na javnom skupu navela da joj zbog varaždinske tvrtke Univerzal na dvorište dolaze štakori, a nije dokazala istinitost tih tvrdnji, Zorica Geiger iz Varaždina uvjetno je osuđena na plaćanje novčane kazne od 2.500 kuna.

Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Varaždinu na kojem je tvrtka Univerzal privatno tužila Geiger zbog teškog sramoćenja tijekom javnog skupa održanog 4. veljače 2015. godine. Geiger je, naime, sud proglasio krivom jer je toga dana u prostorijama 7. MO u Varaždinu, gdje se održavao “Aktualni sat” u organizaciji GO HNS-a, pred pedesetak ljudi, držeći plastičnu vrećicu, kazala da se u njoj nalazi štakor. Naime, ukazujući na odgovor suvlasnika tvrtke Marijana Kovačića na njen upit s javnog skupa održanog u Varaždinskoj županiji 5. rujna 2014., a vezano uz izdavanje okolišne dozvole Univerzalu, izjavila je da “im štakori dolaze do kuća”.

- Evo jednog. Stoga sam tražila deratizaciju oko Univerzala od komunalnog odjela gdje su mi poručili da za to nema novaca i neka idem Kovačiću, koji mi je rekao da se zapravo radi o štakorima iz Ulice braće Radić, koji su stigli kanalizacijom - ustvrdila je Geiger 2015. godine.

Zbog toga, odnosno počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda – teškim sramoćenjem – osuđena je na plaćanje novčane kazne od 50 dnevnih iznosa u visini od 50 kuna, odnosno ukupno 2.500 kuna, no izrečena joj je uvjetna osuda te joj se izrečena novčana kazna neće naplatiti ukoliko u roku od godine dana ne počini novo kazneno djelo. Međutim, morat će platiti višestuko veće sudske troškove, točnije troškove odvjetnika.

Tijekom dokaznog postupka saslušano je desetak svjedoka, među njima i suvlasnik tvrtke Marijan Kovačić, bivši gradonačelnik Goran Habuš te građani koji žive nedaleko tvrtke, kao i okrivljena.

Građani koji žive nedaleko tvrtke također su svjedočili da često viđaju štakore.

Pojedini su naveli da se taj problem pojačao otkako je 2012. tvrtka dobila koncesiju za zbrinjavanje komunalnog otpada te im štakori često pretrčavaju cestu i ulaze u dvorišta. Jedan je svjedok naveo da štakori dolaze iz pravca željezničkih tračnica i pruge, a sa prugom graniči upravo tvrtka Univerzal, a druga je svjedokinja navela da su štakori veličine "malog odojka".

Jedan je svjedok pak naveo da vidi i žive i mrtve štakore, a u jednom je navratu vidio čak deset njih. Štoviše, ispričao je kako je jednom spremao drva te mu je štakor, kada se sagnuo, skočio na leđa, a potom je više njih iz drva krenulo prema njemu zbog čega je pobjegao.

Više o ovom nesvakidašnjem sudskom sporu pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u