USKOK istražuje sedmorku koja je u Hrvatsku prošvercala 29 tona duhana Foto: Ilustracija

USKOK istražuje sedmorku koja je u Hrvatsku prošvercala 29 tona duhana

M.P./Varaždinske vijesti | 21.6.2017. u 14:31h | Objavljeno u Crna kronika

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1986., 1993., 1983., 1992., 1995., 1989., 1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

- Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od rujna 2016. godine do 20. lipnja 2017., na području Zagreba i Slovenije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane kupovine većih količina duhana u listu na području Poljske i Bugarske te njegovog prijevoza, skladištenja, krijumčarenja i prodaje na području Hrvatske. Duhan su kupovali I. i II. okr. te su potom organizirali njegov prijevoz na području Slovenije gdje su ga skladištili i zajedno s ostalim okrivljenicima pripremali za daljnji prijevoz u Hrvatsku na način da su s ambalaže u kojoj je duhan u listu dostavljen skidali originalne deklaracije i neistinito prikazivali da se radi o robi koja ne podliježe plaćanju trošarine. Prema uputama I. i II. okr. duhan su na području Zagreba skladištili ostali okrivljenici te su ga zatim isporučivali kupcima koje su pronalazili I. i II. okrivljeni - izvijestili su iz USKOK-a.

USKOK sumnja da su na opisani način u najmanje devet navrata iz Slovenije u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 28,86 tona duhana u listu čime su na ime neplaćenih trošarina proračun RH oštetili za najmanje 17.316.000,00 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 954.760,00 kuna koji iznos su međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Označeno u