U subotu se i u Varaždinu obilježava Europska noć bez nesreća

D.P./Varaždinske vijesti | 13.10.2016. u 13:57h | Objavljeno u Crna kronika

Sa subote na nedjelju 15./16. listopada u hrvatskim gradovima će se po peti puta održati međunarodna akcija Europska noć bez nesreća za odgovornu vožnju mladih bez utjecaja alkohola. Ova akcija će se odvijati u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

Tako će u Varaždinu svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju ispred klubova Sermage i The old city pub uz podršku volontera SUP-a i sudenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija će se ove godine provesti istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj će se ova akcija za odgovornu vožnju obilježiti u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

- Konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost ove i sličnih preventivno edukativnih aktivnosti. Glavni cilj ove akcije je sresti se sa mladima u njihovom okruženju, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja represivnih ili tzv. „Otac- Majka” tonova - izjavio je tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisicin.

Koncept ove akcije je na dobrovoljnoj bazi a provest će se na način da se u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera na ulazu ponudi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaju da tu noć neće konzumirati alkohol i da budu „odgovorni“ vozači („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti a u slučaju da se ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.

- Ove godine, fokus istraživanja će biti pritisak društva na mladog vozača, gdje ćemo nastojati doprijeti do cijelog društva koje zajednički ide u noćni život, kako bi rasteretili pritisak na mladog vozača, odnosno da grupi ukažemo na to kako bi trebali spriječiti da vozi pod utjecajem alkohola - dodao je Lisicin.

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na većinu zemalja Europske unije. Prošle godine je tako oko 700 volontera bilo prisutno u gotovo 200 noćnih klubova u 27 zemalja.

Označeno u