Svjedočenjem bivšeg direktora Parkova nastavljeno suđenje zbog afere "Mercator"

| 23.2.2017. u 14:04h | Objavljeno u Crna kronika

- Ovo je bilo mučenje. Želio sam ukazati na kriminalni sustav, a sada se raspravljalo samo o vlasništvu nad zemljištem - poručio je bivši direktor Parkova Josip Ljubomir Brdar na kraju svjedočenja na Općinskom sudu u Koprivnici gdje se vodi kazneni postupak protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka.

Njih je dvojicu, podsjetimo, upravo Brdar kazneno prijavio USKOK-u nakon čega je podignuta i optužnica kojom se terete zbog sklapanja ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova početkom ožujka 2006. godine.

Riječ je o ugovoru po kojem je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je potom izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka gdje je kasnije izgrađena Arena. Međutim, Odvjetništvo smatra kako Parkovi nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je to bio Grad Varaždin koji je dao rasadnik pritom pretrpjevši štetu od 6,3 milijuna kuna.

Premda je u iskazu danom USKOK-u Brdar kazao da Parkovi nisu imali veze sa šumom Jelačićkom, na sudu je izjavio da su Parkovi ponekad održavali šumu Jelačićku i Dravsku park šumu iako to nisu bili dužni temeljem ugovora koji su imali s Gradom.

- Kao direktor nikad nisam bio u šumi Jelačićki gdje smo jednom godišnje sjekli drva, a 1994. dali smo ponudu od 12.000 DEM da se izgrablja Dravska park šuma, no prihvaćena je ponuda od 90.720 DEM privatne tvrtke Ekol - rekao je Brdar dodavši da ne zna da su Parkovi izdali tabularnu ispravu INI za šumu Jelačićku, a nije ni znao da su Parkovi imali vlastovnicu kao dokaz vlasništva nad šumom Jelačićkom.

Čehokova obrana u cijelosti je prigovorila vjerodostojnosti njegova iskaza i to što je u suprotnosti s dosad utvrđenim činjeničnim stanjem, odnosno izjavama ostalih svjedoka te ispravama u spisu na kojima se, između ostalog, zasniva i optužnica.

Ptičekov branitelj Miljenko Korušić pridružio se prigovoru Čehokove braniteljice Jasne Novak da svjedok neistinito iskazuje.

Nakon Brdara, sud je saslušao i Cupara. On je izjavio da je 1988. zaposlen kao redar u Parkovima te je obavljao i poslove vezane uz čuvanje cijelog kompleksa dravskog parka koji obuhvaća i šumu Jelačićku i Dravsku park šumu...

Više o iskazima Brdara i Cupara i cijelom kaznenom postupku protiv Čehoka i Ptičeka čitajte u tiskanom izdanju Varaždnskih vijesti

Označeno u