Sud oslobodio okrivljenika jer se branio, a žrtve ga nisu uopće napale?!

vv | 8.2.2024. u 20:29h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 29. siječnja 2024., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je hrvatski državljanin (1998.) oglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela pokušaja ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane iz čl. 110. u vezi čl. 34. u vezi čl. 21. st. 3. Kaznenog zakona i osuđen kaznom zatvora u trajanju od dvije godine, te oslobođen optužbe za počinjenje kaznenog djela pokušaja teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u vezi čl. 34. KZ-a.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 22. siječnja 2023. u Ludbregu, s leđa prišao braći (23-godišnjak i 26-godišnjak) koji su hodali ulicom te oštrim šiljastim predmetom zadao 23-godišnjaku dva uboda u prsni koš i jedan ubod u lijevu nogu (teška ozljeda) s ciljem da ga usmrti, a 26-godišnjaku zadao porezotinu u donjem dijelu trbuha (tjelesna ozljeda) s ciljem da ga teško ozlijedi.

Žalba je podnesena zbog povrede zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je sud pogrešno zaključio da se okrivljenik nalazio u nužnoj obrani jer prema utvrđenom činjeničnom stanju proizlazi da žrtve nisu poduzele nikakav napad na okrivljenika, pa se ovaj nije ni imao od čega braniti. U žalbi se predlaže da se okrivljenika osudi na strožu kaznu.

Označeno u