Policija poziva na oprez: U blizini dravskih bazena ozlijeđen 13-godišnjak Foto: VV arhiva / ilustracija

Policija poziva na oprez: U blizini dravskih bazena ozlijeđen 13-godišnjak

I.D./Varaždinske vijesti | 26.6.2018. u 13:22h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinska policija uputila je poziv i upozorenje svim građanima da ne ostavljaju opasne predmete na mjestima koja su dostupna drugim građanima i na kojima može doći do neželjenih posljedica te da ne diraju odbačene opasne predmete ukoliko ih pronađu, već da pozovu policiju na 192.

Naime, jučer 26. lipnja oko 17.30 sati u Varaždinu, na predjelu rijeke Drave u blizini dravskih bazena u šumi došlo je do ozljeđivanja 13-godišnjeg dječaka.

- Nesretni je dječak na neutvrđen način došao u posjed elektrodetonatorske kapisle broj 8, a koju je držao u šaci i izvršio spajanje na baterijski uložak uslijed čega je došlo do detonacije kapisle. Uslijed detonacije dječak je ozlijeđen i po djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije prevezen u varaždinsku Opću bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane - priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

- Podsjećamo građane da ne ostavljaju oružje, eksplozivna sredstva i druge opasne predmete u šumi, kontejnerima ili bilo kojim drugim mjestima dostupnim građanima i djeci, gdje postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja - upozorili su iz policije i podsjetili da je od 2007. godine u tijeku akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“.

U sklopu te akcije građani mogu dragovoljno policiji predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava. Važno je istaknuti da svi građani navedena sredstva mogu predati bez sankcija, odnosno neće biti niti prekršajno niti kazneno prijavljivani. Naime, predaja je anonimna.

- Primjerice, tijekom jučerašnjeg dana, na području grada Varaždina u jutarnjim satima u sklopu te akcije, građanin je pozvao policiju na 192 i želio ostati anoniman, te je dragovoljno predao više stotina komada raznog streljiva, jednu ručnu bombu i jednu elektrodetonatorsku kapislu broj 8. Navedeno streljivo je preuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je navedeno sigurno preuzeo i pohranio do uništenja. Bitno je za napomenuti, da se protiv tog građanina neće poduzimati nikakve sankcije, te se nitko neće moći ozlijediti - ističu iz policije.

- Nadalje, građanima i ovom prilikom savjetujemo da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja,  već da nazovu policiju na  broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Po navedena sredstva ili oružje doći se  posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 - poručuju iz policije.